back to top
KezdőlapFormula 1Problémaözön zúdult az F1-re a hosszú szünet után

Problémaözön zúdult az F1-re a hosszú szünet után

-

Bakuban a szokásosnál fontosabb lett volna, hogy minél többet gyakoroljon a mezőny az első (és itt az egyetlen) edzésen, ehhez képest a felkészülési időből sokat leharapott egy piros zászló, és az átlagosnál többen szembesültek problémákkal.

Az Azeri Nagydíjon ugyanis csupán egyetlen edzést rendeznek, az összes többi programpont már tétre megy: ma délután a 15 órakor kezdődő időmérő a vasárnapi futamra határozza meg a rajtsorrendet, és szombaton sem lesz tréning, helyette a szombat délelőtti kvalifikáció a sprintfutam rajtsorrendjéről dönt majd.

Hab a tortán, hogy a csapatok sok újítással készültek, amiket ki kellett értékelni, ráadásul a bakui utcai pálya, a pilótáknak is több idő kell, mire felveszik a ritmust.

Negyedóra alatt azonban több galiba történt, mint sokszor egy egész edzésnapon: Cunoda Juki egy falnak koccanásnál jobbhátsó defektet kapott, Carlos Sainz olcsóbban megúszott egy hasonló hibát, Pierre Gasly motorja elfüstölt – a csapat tájékoztatása szerint a hidraulikus nyomás hibásodott meg –, George Russell és Lewis Hamilton a fékekre panaszkodott, Kevin Magnussen a bukótérbe pördült. Az égő Alpine miatt piros zászlós megszakításra volt szükség, ez több mint 10 perccel csonkította meg a csapatok időkeretét.

Max Verstappen Red Bull Racing
Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

A maradék időben lenyugodtak a kedélyek, csak Logan Sargeantnak akadt problémája a leficcenő első légterelővel, meg a Ferrari pilótái hibáztak néhányszor. Az utolsó percekre előkerültek a lágy gumik, és Max Verstappennek csak az utolsó pillanatban sikerült átvenni velük az 1. helyet, addig Charles Leclerc és Sergio Pérez egyaránt jobb tempót diktált. Érdemes megjegyezni, hogy a legjobban tapadó piros gumival többször javítottak az eredményükön a pilóták.

A 4. a másik Ferrarival Sainz lett, megelőzve a jelek szerint sokat javuló McLarent vezető Lando Norrist. Fernando Alonso és a két Mercedes nem tette fel a lágy keveréket, a kedvezőtlennek látszó pozíciójuknál (Alonso 8., Hamilton 11., Russell 17.) ezt figyelembe kell venni.

Az Azeri Nagydíj első edzésének végeredménye