back to top
KezdőlapFormula 1Fontos szabályváltozást eszközöl az FIA a hétvégén!

Fontos szabályváltozást eszközöl az FIA a hétvégén!

-

Az FIA azonnali hatállyal életbe léptetett egy szabályváltoztatást a Monacói Nagydíj versenyhétvégéjétől kezdve.

A korábbi esetekben a versenyzőknek a dupla sárga zászló életbe lépése után „jelentősen lassítaniuk kellett, nem szabadott előzniük és fel kellett készülniük a megállásra.” Ám számos eset rávilágított arra a közelmúltban, hogy ez a rendszer nem tökéletes.

Ugyanis a VSC és a Safety Car fázis megjelenésekor, a dupla sárga érvényét veszítette. Így azokon a szakaszokon a delta idők megváltoztak, amit a versenyzők előszeretettel ki is használtak. A 2021-es Katari Nagydíjon Max Verstappen próbálta „kitrükközni” a regulát, ám végül rajtbüntetést kapott.

Ám a Szövetség ezt a kiskaput most bezárja, ugyanis a dupla sárga zászlós szakaszra is meghatározott delta időt fog kiírni. Így ha Monacóban dupla sárga zászlós szakasz lesz érvényben, akkor nem lesz elég annyi, hogy lassít a versenyző. Tartania kell magát magadott időtartományhoz, csakúgy, mint a biztonsági autós fázisok esetében.

„Szeretnénk ezzel a módosítással elérni, hogy a versenyzőket egy olyan metódus segítse az incidensek során, ami még biztonságosabbá teszi a versenyzést” – nyilatkozta Tim Gloss az FIA technikai igazgatója.

Forrásgpblog.com