back to top
KezdőlapFormula 1Alonso vagy Verstappen jobb idén? – így látják a szakírók

Alonso vagy Verstappen jobb idén? – így látják a szakírók

-

Összevetettük a brit Autosport és a The Race, valamint a német Auto Motor und Sport szakíróinak értékeléseit az F1 idei versenyeiről, hogyan látták a pilóták teljesítményét. Alonso, Hamilton és Verstappen volt mindegyiküknél a három legjobb, de nem ebben a sorrendben.

Az említett szakportálok veterán tudósítói minden futamon értékelik a versenyzők teljesítményét, figyelembe véve, hogy a saját lehetőségeikből mennyit hoztak ki, mennyit hibáztak. Az Autosport és az Auto Motor und Sport a klasszikus 1-10-ig terjedő skálán ad osztályzatot a pilótáknak a nagydíjakon, míg a The Race rangsorba állítja a teljes mezőnyt, így ők lényegében 1-20-ig osztályoznak.

A szezon első felére adott pontszámokat átlagoltuk, majd ez alapján sorbarendeztük a fiúkat. Daniel Ricciardót egyelőre kihagytuk a számításból, mivel az AlphaTaurihoz visszatérő versenyző még csak két futamot teljesített, és pont elődje, Nycvk de Vries példáján látszik, hogy a szűk minta miért csalóka: de Vries tavalyi monzai beugrását szinte mindenki maximális pontszámra értékelte annak idején. Így múlik el a világ dicsősége…

A három szakoldal összhangban volt egymással a mezőny első három helyezettjét tekintve: mindenhol Max Verstappen, Fernando Alonso, Lewis Hamilton sorrend jött ki, a címvédő határozott előnnyel előzte meg a két fő riválisát.

A pilóták rangsora az F1 2023-as idényének első felében, a három szakoldal futamonkénti értékelése alapján (a legmagasabb és a legalacsonyabb helyezés tartományában)

pilóta rangsor ábra
Forrás: Gerse József/Racingline.hu (Auto Motor und Sport, Autosport, The Race)

Őket jellemzően Lando Norris, George Russell és Charles Leclerc követi, majd a Williamsszel gyakran vitézkedő Alexander Albon. A mezőny közepén, ahogy várható volt, nagy a szórás az egyes pilóták megítélésében, a rangsorban öt-hat hely eltérés is megfigyelhető a szakoldalaknál.

A sort nem a már menesztett de Vries zárja, hanem Logan Sargeant. Mindhárom szakoldalon ők teljesítettek a leggyengébben, előttük pedig az Alfa Romeo párosa és Kevin Magnussen végzett.