back to top
KezdőlapFormula 1Alonso Hamilton féktesztelős vádjáról: „Én tapasztaltabb vagyok”

Alonso Hamilton féktesztelős vádjáról: „Én tapasztaltabb vagyok”

-

Eseménydús volt a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj a 7. helyen befutó Fernando Alonso számára, aki tíz évvel ezelőtti trükközést idézett fel Lewis Hamilton ellen, az utolsó pillanatban elcsípte a lehető legjobb bajnoki helyezést, és még a leintés után is volt része meglepetésben.

Alonso több csatát is megvívott az alsó pontszerző helyeken a futam során, melyek közül a Hamilton elleni némi vitát is generált. A spanyol második bokszkiállásáról tért vissza éppen a pályára, az 5-ös kanyar előtt pedig, még jóval a féktáv előtt lelassított. A brit azonnal jelezte, hogy riválisa féktesztelni próbálja őt, ám a felügyelők nem vizsgálták az esetet.

Valójában az történt, hogy Alonso azt szerette volna, ha Hamilton megelőzi őt még az egyenesre vonatkozó DRS-aktivációs zóna előtt, és így ő maga nyithatta volna a hátsó szárnyat a könnyű támadáshoz. A taktikája azon a ponton nem jött be, mert Hamilton is lelassított, mögötte maradt és meg is előzte őt, a spanyol azonban néhány körrel később visszavette a pozíciót és a leintésig a Mercedes előtt maradt.

„Ugyanezt megcsináltuk Kanadában is, azt hiszem, 2012-ben – utalt a Racefansnak nyilatkozva egy hasonló esetre Montrealból, ami valójában 2013-ban történt. – Tíz évvel később most megtörtént ugyanaz az eset, az 5-ös kanyar előtt fékezve mindketten próbáltuk a másiknak adni a DRS-t. Mindkét alkalommal én nyertem, szóval rendben van.” Az ominózus kanadai futamon Hamilton még elment a hirtelen lassító Alonso mellett, aki aztán a DRS használatával megelőzhette.

„Lewis nagyon okos, kiválóan érti a sportot és rengeteg tapasztalata van. De nekem még több van” – vitte be a végső ütést a kétszeres világbajnok.

Alonso négy körrel a leintés előtt előzte meg Juki Cunodát a hetedik helyért, ezzel pedig elérte, hogy Charles Leclerc-rel pontegyenlőségben, de több második helyének köszönhetően ő végezzen az egyéni tabella negyedik pozíciójában.

„Ahogy egy pár alkalommal már mondtam, a 2012-es mellett ezt tekintem a valaha volt legjobb szezonomnak. Biztosan jobb még 2005-nél és 2006-nál is, pedig akkor bajnoki címeket szereztem – mondta már a Sky Sportsnak. – Ám nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel, a következetességemmel, és azzal, ahogyan ki tudtam hozni a maximumot az autóból. Nagyon örülök annak, ahogyan kapcsolódni tudtam az autóval és a csapattal, ennek pedig egy újabb bizonyítéka volt ez a hétvége: jó kört raktunk össze az időmérőn, majd pedig az utolsó körig harcoltam Cunodával, ami éppen kellett ahhoz, hogy a negyedik helyen végezzek a bajnokságban.”

„Egy kicsit váratlan, csütörtökön még én sem tettem volna egy garast sem arra, hogy negyedik leszek. Egy ajándék, hogy a Ferrarik és Lando (Norris) előtt végeztem a bajnokságban, amit örömmel el is fogadunk.”

A legszokatlanabb beszélgetésben azonban a spanyolnak akkor volt része, amikor az interjúzónában a győztes Max Verstappen egyszer csak kiragadta a mikrofont a Viaplay riporterének kezéből, és ő maga bonyolította le az interjút a mellette álló Alonsóval.

 

Verstappen: Fernando, milyen volt a versenyed?

Alonso: Azt hiszem, az én versenyem sokkal izgalmasabb volt, mint a tiéd!

Verstappen Mi történt? Fejtsd ki, kérlek!

Alonso: A verseny elején Jukival harcoltam, aztán Piastrival, aztán Hamiltonnal, majd a végén megint Jukival.

Egy kis gumikopással kapcsolatos eszmecsere után Alonso vette át a kezdeményezést.

Alonso: Mit csinálsz a következő hetekben?

Verstappen Remélhetőleg nem sok mindent.

Alonso: Itt leszel kedden (a teszten)? Én igen.

Verstappen Nem, nem, nem. Remélem jól szórakozol majd a teszten. De egy GT3-as autót tesztelek majd Portimaóban, szóval ha gondolod…

Alonso: Én pedig Aragónban.

Verstappen Oké, akkor csinálhatnánk valamit félúton.

Alonso: A DTM-ben. Ott majd legyőzlek!