back to top
KezdőlapFormula 1Norris: Nem lett volna okos dolog Verstappen mellé szerződni

Norris: Nem lett volna okos dolog Verstappen mellé szerződni

-

Részben az is motiválta Lando Norrist az F1-es jövőjének letisztázásához, hogy véget vessen az őt a Red Bull-lal összeboronáló találgatásoknak. A brit megfontolta, hogy Max Verstappen csapattársának álljon, de végül egy halom érve volt ellene.

Norris előző szerződése sem idén, hanem csak 2025 végén járt volna le a McLarennel, ám a csapat már most, a 2024-es szezon előtt bejelentette, hogy ezen az együttműködésen tovább nyújtottak – noha a pontos hosszát nem hozták nyilvánosságra. A britet a csapat tavalyi rendkívüli feltámadása fokozott bizalommal töltötte el, emellett pedig szeretett volna véget vetni a Red Bullhoz való átszerződésével kapcsolatos találgatásoknak is, hiszen tavaly rendszeresen kapott hízelgő megjegyzéseket az energiaitalos csapat vezetőitől.

„Két tényező volt hatással a döntésemre. Az egyik, hogy jól érzem-e magam a jelenlegi helyemen, illetve ha máshova mennék, ott jól érezném-e magam. A másik pedig, hogy ez a csapat segíthet-e a célom elérésében, vagyis abban, hogy Forma-1-es világbajnok legyek. Mindkettőre igen a válaszom, a másodikban pedig minden korábbinál jobban meg vagyok győződve” – mondta Norris a Sky Sports által készített interjúban.

A McLaren és Norris leutánozták a Ferrari bejelentését

„Mindig vannak beszélgetések. Nem akarok hazudni és letagadni ezt. Megérdeklődjük másoktól, hogy mit tudnak ajánlani, de ennél messzebb nem mentem. Jelentek már meg különféle sztorik erről, és a csapat számára sem jó ezeket látni: ha például valaki éppen egy alkatrészt gyárt az én autómhoz, és közben azt olvassa, hogy Norris más csapatokkal vette fel a kapcsolatot. Részben a csapat érdekében is zártuk ezt most le, hogy véget vessünk ezeknek a pletykáknak.”

Norris elismeri, tényleg kapott megkeresést a Red Bulltól, és lehetősége lett volna a tavaly 22-ből 21 futamot megnyerő csapathoz igazolni, de úgy mérlegelt, hogy egy másik csapat pilótájaként jobb esélye lesz legyőzni Verstappent, mint csapattársaként.

„Nézzük csak meg, hogy bizonyos pályákon mennyire közel kerültünk tavaly annak fényében, hogy honnan indultunk a szezon elején. A pontzónán kívülről kezdtünk, végül pedig mi lettünk az a csapat, amely átlagosan a legkisebb lemaradással rendelkezett a Forma-1 valaha volt legsikeresebb autójával szemben. Ez eleget mutatott nekem és a csapatnak is, mert látjuk, hogy megvan bennünk az, ami a sikerhez kell. Szeretném megírni a saját fejezetemet, szeretnék az utazás részese lenni itt a McLarennél” – folytatta a 24 éves pilóta.

Az összes F1-es autóbemutató időpontja

„Persze ott van a fejemben a gondolat, hogy mi történt volna, mit érhettem volna el, ha máshova szerződök. De szerintem ahhoz, hogy valaki eljusson a bajnoki címig, boldognak és elégedettnek kell lennie az aktuális csapatánál, ha pedig máshova igazolnék, nem hiszem, hogy egy éven belül el tudnám érni ezt az állapotot.”

„Max bőven bebizonyította, hogy ő az F1 történetének egyik legjobb versenyzője. Egy olyan csapatban van, amely teljesen köré épült, és azt hiszem, még egy pár évvel ezelőtti Maxnek is nagyon nehéz dolga lenne a mai Maxszel szemben. Szóval itt nem arról van szó, hogy félnék kiállni ellene; sohasem féltem senkitől. De ha megérkezünk egy új csapatba, vajon azonnal olyan pozícióban találjuk magunkat, hogy kihívói legyünk a csapattársnak? A válasz erre egyértelmű nem, minden versenyző számára. Idő kell az alkalmazkodáshoz. És ha a világ legjobb versenyzőjét akarjuk legyőzni, akkor nem ez a legokosabb dolog.”

A McLaren pilótapárosa az előttünk álló három évre biztosan változatlan marad, hiszen Oscar Piastrit is magukhoz láncolták 2026-ig. A csapat február 14-én, Silverstone-ban mutatja be idei autóját.