back to top
KezdőlapFormula 1Magnussen: Változtassák meg az F1-es szabályokat!

Magnussen: Változtassák meg az F1-es szabályokat!

-

Az eltiltás szélén táncoló Kevin Magnussen megpróbál óvatosabb lenni, de jobban tetszene neki, ha egyáltalán nem létezne ez a büntetőpontos rendszer az egyfutamos kispadra ültetéssel.

A rendszert a 2010-es években vezették be, miután Romain Grosjean rajtbalesetet okozott a 2012-es Belga Nagydíjon, és az már a sokadik veszélyes manővere volt. Ezt a szigorú büntetést kívánták jobban alátámaszthatóvá tenni a rendszerrel, hogy tényleg csak a sorozatban nagy hibákat elkövető pilótákat meszeljék el, de a bevezetése óta senki sem gyűjtötte össze a kritikus 12 büntetőpontot.

Amikor valaki megközelítette ezt az értéket (ahogy Sebastian Vettellel is megesett), rendszeresen előjött a téma, hogy mégsem kellene ilyen szigorú retorziót alkalmazni, hiszen nem veszélyes szituációk okozásáért is gyakran repülnek a fekete pontok: a 10 pontig nemrég eljutó Pierre Gasly például olyasmikért is kapott, mint hogy túlságosan nagy távolságra lemaradt az előtte haladótól a biztonsági autó mögött, vagy pályalevágással szerzett előnyt.

A 10 pontos Magnussen speciel utóbbiért nyelt be 3-at, és bevallotta, hogy nem lelkesedik a rendszerért. „Nem tetszenek a szabályok, hogy lehetséges az eltiltás. Örülnék, ha egyáltalán nem lenne lehetséges – mondta. – De ezek a szabályok, nem én alkottam őket. Szóval szerintem van mit átnézni.”

Hamilton megdicsérte, egy csapatfőnök eltiltaná a saját bevallása szerint is „hülyén” versenyző Magnussent

„Nem tudom, helyes-e, hogy az eltiltás veszélye fenyeget azért, mert néhány fehér csíkon kívül vezettem az aszfalton. De ezek a szabályok, elfogadom őket. Úgy érzem, lenne mit javítani. Nem csupán magán a rendszeren, de meg kell említenem, hogy több versenyt rendeznek ahhoz képest, mint amikor bevezették [tehát potenciálisan több incidensre van esély].”

Az FIA egyébként azt tervezi, hogy a Magnussentől idén két alkalommal látott sportszerűtlen megmozdulásokat ezentúl ne időbüntetéssel, hanem bokszutcán áthajtásos büntetéssel sújtsa, mivel a renitens így csak rövidebb ideig folytathatja az akadályozást.

Magnussen elismerte, hogy a helyzet miatt kénytelen lesz másképp hozzáállni a versenyzéshez. A jövője egyébként nem biztos a Haasnál, 2025-re nincs szerződése, és a teljesítményével egyelőre nem igazán mutatta azt, hogy a csapatnak mindenképp meg kellene tartani.

Kérdés, így van-e értelme egyáltalán a büntetőpontok rendszerének, ha 12 pont mégsem konvertálódna eltiltássá.

Megható megemlékezés Sennára és Ratzenbergerre Imolában – Vettel ajándékkal is készült (fotók)