back to top
KezdőlapFormula 1A Red Bull csak küszködik, a Ferrari Leclerc-rel tovább szárnyal Imolában

A Red Bull csak küszködik, a Ferrari Leclerc-rel tovább szárnyal Imolában

-

A második szabadedzéssel folytatódott az Emilia-romagnai Nagydíj, és ezúttal is a Ferrari, pontosabban Charles Leclerc volt a leggyorsabb. A top 3 másik két tagja némileg meglepetés, mint ahogyan a Red Bull szereplése is.

Az első szabadedzés óta Forma–3-as és Forma–2-es időmérőt is rendeztek az Autodromo Enzo e Dino Ferrarin, így a pálya tapadása lényegesen javult a második gyakorlásra, amit jól mutatott, hogy Max Verstappen és Lando Norris rögtön az edzés elején, legelső mért körével megjavította Charles Leclerc kora délutáni legjobbját, tette mindezt ráadásul közepes keveréken (a monacói lágyakon ment).

Az idők az első negyed óra során tovább javultak: az első etapok végeztével ismét Leclerc állt az élre 1:16.677-tel (ez bő három tizeddel volt jobb, mint amit az első edzésen ment), míg mögé Carlos Sainz (1:16.680), Max Verstappen (1:16.734), Cunoda Júki (1:16.895) és Lando Norris (1:16.980) sorolt be. Ők mindannyian közepes Pirellin köröztek, míg a 6. helyen Pérez is ezt a gumit nyüstölte, viszont a 7. és 8. Mercedesek, illetve a 9. Oscar Piastri már keményeket használt. Az első tízbe még a Hamilton által kétszer is feltartott Fernando Alonso fért be, míg a két Williams a mezőnyből egyedüliként nem teljesített mért kört.

Lágy gumin időmérő-szimulációs kört elsőként George Russell teljesített 35 perccel az 1 órás tréning vége előtt, de 1:16.820-al csak a 4. helyre sorolt be, 0,143 másodperccel Leclerc mögé. Alonso ennél is rosszabbat ment, és 1:16.969-cel csak 6. lett. Lando Norris viszont már sokkal gyorsabb volt, és a második szektor végén több mint 5 tizeddel vezetett Leclerc előtt, ám a Rivazza 2 kijáratán besokallt, és inkább gyorsan a boksz felé vette az irányt.

Leclerc eközben több mint 7 tizedet faragott sárga oldalfalú pirellis idején és 1:15.969-cel megerősítette a vezetést. Ehhez Sainz sem tudott hozzászagolni, és 0,454 másodperces hátrányban csak második lett, miközben Hamilton a 3., Cunoda pedig a 4. helyre ugrott fel. De Max Verstappen időmérős köre még hátra volt. Úgy tűnt, veszélyes is lehet Leclerc-re, ám lila első szektor után a középsőben rengeteget veszített, és végül 0,478 másodperces hátránnyal csak Sainz mögé sorolt be.

Hogy a McLarenek tényleg jók, azt Oscar Piastri demonstrálta egy remek körrel, amellyel bejött Leclerc mögé, és mindössze 0,129 másodperccel volt lassabb a monacóinál. Rögtön ezután Russell is javított, és átvette a 3. helyet Sainztól, míg a Red Bullból Pérez sem tudott többet kisajtolni, és 1 tizedre Verstappentől a 6. időt ért el.

Nemcsak Russell esetében volt egynél több mért kör a lágyakban – Alonso és Hamilton is gyorsult, utóbbi ráadásul közvetlenül csapattársa elé, a 3. helyre ugrott fel; majd Leclerc is érkezett, és 63 ezredet faragott a saját legjobbján, de a meglepetést nem ő, hanem Cunoda okozta, aki feljött a 3. helyre.

Nem kizárt, hogy a két Red Bull is javíthatott volna, de mindkettejüket feltartották az első szektor végén, Verstappen ráadásul Hamiltonon „akadt fenn”, nemtetszését pedig heves gesztikulálásokkal adta a hétszeres világbajnok tudtára.

Végül Norrist kivéve mindenki tudott időmérős kört futni a lágy gumin, a folytatásban pedig a mezőny szokás szerint versenyszimulációkra váltott, így a sorrend a továbbiakban nem változott.

Az Emilia-romagnai Nagydíj második szabadedzésének végeredménye: