back to top
KezdőlapFormula 1Megnyirbálják a Ferrari egyik F1-es kiváltságát

Megnyirbálják a Ferrari egyik F1-es kiváltságát

-

A Ferrari a híres F1-es Concorde-szerződés alapján extra bevételekre jogosult, de úgy néz ki, ennek mértékét limitálni fogják a megállapodás következő változatában. 

Az F1 kereskedelmi keretrendszerét meghatározó Concorde-szerződés legújabb változata 2026-ban lép életbe: a csapatok ez alapján kapnak pénzt többek között a konstruktőri tabellán szerzett pontokért, illetve részesülnek az F1 bevételeiből, ami a brit szaklap információi szerint idén 3 milliárd dollár körüli tortát jelent – ennek a 45%-át osztják szét közöttük.

A Ferrari viszont rendre különleges bánásmódot kap az egyezményen belül, aminek magyarázata a különleges státusza a Forma-1 történelmében, hiszen ez az egyetlen istálló, amelyik minden szezonban részt vett a bajnokságban, és ezáltal a többieknél is nagyobb mértékben járul hozzá a sportág népszerűségéhez. Különösebben nem is kell ecsetelni ezt, még az autóversenyzés iránt közömbösek is tudják, mekkora imádat övezi a Scuderiát.

Az Autosport rámutatott, hogy a jelenlegi (2021-2025-ig érvényes) Concorde-szerződésben az szerepel, hogy a Ferrari a számára kijelölt összegen felül az összes csapatnak utalt teljes pénzmennyiségnek legalább a további 5%-ára jogosult. Csakhogy a legalább szó itt fontos kitétel, ugyanis ez arra az esetre vonatkozik, amikor a csapatokra jutó keret nem haladja meg az 1,1 milliárd dollárt; a brit szaklap szerint ugyanis a küszöbérték fölött az olaszok arányosan egyre nagyobb extra bevételre jogosultak. Ez 1,6 milliárd dollár esetén 10%-ra növekszik, ami 2024-ben pont bekövetkezhet.

Hamilton Jézus Krisztus, Vasseur pedig a pápa? A tifosit már lázba hozta a Ferrari új korszaka

Mondani sem kell, hogy ez versenyelőnyt jelent, hiszen bár bevezették a költségvetési sapkát, az nem fed le minden tevékenységet, és azért még a legnagyobb csapatok sem rendelkeznek kimeríthetetlen pénzügyi forrásokkal.

Az Autosport a forrásaira hivatkozva úgy értesült, utóbbi kiváltságot szüntethetik meg a készülő új Concorde-szerződésben, vagyis onnantól lehet bármekkora az F1 bevétele és a csapatoknak járó pénzösszeg, a Ferrari elvileg csak 5%-os bónuszt zsebelhet be.

A jelenleg feltételezett rendszerben az említett 1,6 milliárd dolláros pénzösszeg 160 millió dollárhoz juttatja a Ferrarit, ez csökkenne 80 millió dollárra a módosítás után (azonos szétosztott pénzmennyiség esetén). A különbség szabad szemmel is könnyen látható, nagyjából akkora nagyságrend, mint amekkora Lewis Hamilton fizetése lesz 2025-től.

Verstappen, tudod, mi vagy? Egy versenyzőgép!