back to top
KezdőlapFormula 1Meghátrált az FIA, mégsem vezetik be a népszerűtlen ötletet

Meghátrált az FIA, mégsem vezetik be a népszerűtlen ötletet

-

Az F1 költségvetési keretének szabályozásán módosítanak 2026-tól, de elvetették az egyik tervezett ötletet.

A 2021-ben bevezetett szabályozás értelmében az F1 csapatai csak meghatározott összeget költhetnek el a versenyzésre, a keretet 135 millió dollárban rögzítették. Az összeg nagysága jövőre sem változik, 2026-ban azonban a tervek szerint 215-220 millióra ugrik, több okból.

A pénzügyi szabályozással foglalkozó FIA-vezető, Federico Lodi kijelentette, hogy ennek gyakorlati okai vannak, és nem azt jelenti, hogy lazítanának a pórázon. „Az FIA-nak az a szándéka, hogy a költségvetési keret szintje ne emelkedjen meg. Ugyanakkor figyelembe vettük az új összeg meghatározásánál, hogy milyen tételeket vonjunk bele, valamint azt is, hogy növekszik a versenyek száma és az infláció is” – mondta.

A Ferrari nem akar tovább különcködni

„Minden érintett egyetértett, hogy a meglévő szabályrendszert egyszerűbbé kell tenni, miközben megőrizzük a szigorúságát. Az egyszerűsítés érdekében újra átgondoljuk, milyen tételek essenek a kereten kívül, és többet vonunk be a hatálya alá, miközben kijelöljük az új összeget.”

A részletekbe nem ment bele, ugyanakkor Lodi megnyugtatott mindenkit, hogy nem számítanak bele a költségvetési keretbe két olyan tételt, amelyek ellenszenves reakciókat váltottak ki az F1 világában, amikor híre ment a tervezett változtatásoknak. Ezek pedig a csapattagok szórakoztató programjai és az anyasági/apasági távollét, és érthetően utóbbi okozott nagyobb felháborodást, hiszen ez olyan hatást válthatott volna ki, hogy a csapatok kevésbé alkalmaznak gyermektelen nőket. A szórakoztatásra fordított büdzsé pedig szintén marad a költségvetési plafon hatályán kívül, elvégre senki sem akarja, hogy az istállók az egyre feszítettebb naptárban még spóroljanak is a csapattagok kikapcsolódási lehetőségein.

Lodi elismerte, mindkettőről szó esett, mint lehetséges elem a költségvetési kereten belül, de egyhangúlag ellene szavaztak.

Távozik a csapattársával balhéba keveredő F1-es versenyző