back to top
KezdőlapFormula 1F2-es tempójuk lehet az új F1-es autóknak, a csapatok cselekednének, de az...

F2-es tempójuk lehet az új F1-es autóknak, a csapatok cselekednének, de az idő ketyeg

-

Az FIA a héten tette közzé a 2026-os Forma-1-es szabálytervezetet, amely azonnal aggodalmakat szült a csapatokban és a versenyzőkben. Már nincs sok idő változtatni annak érdekében, hogy az F1 megtartsa tempófölényét az F2-vel, az IndyCarral és a Super Formulával szemben.

Az új szabályokban a legfőbb kritika a leszorítóerő 30%-kal való megvágását érinti, ami az autók kanyarsebességének drasztikus visszaesésével jár majd a jelenlegi sejtések szerint. Ennek ellensúlyozására az egyenesekben nőhet a tempó az aktív aerodinamikai elemeknek, a csökkenő légellenállásnak köszönhetően.

A csapatok szerint azonban tervek több pontja kapcsán is felmerül a kétely, hogy azok a gyakorlatban is megvalósíthatóak lesznek-e, és megbízhatóan tudnak-e majd működni. Valósnak tűnik az aggodalom, hogy az elektromos hajtás, amire az eddigieknél jóval intenzívebben támaszkodnak majd az autók 2026-tól, nem fog minden szükséges pillanatban az autók rendelkezésére állni, ami tovább csökkentené a sebességet. Az önállóan mozgó első és hátsó vezetőszárny megbízhatósági problémái szintén súlyos hátrányt okoznának.

Megszűnik a DRS, összemennek az autók – bemutatták a 2026-os F1-es szabályokat

Emellett az FIA azon tervét, hogy 30 kg-mal csökken majd az autók össztömege, légből kapottnak gondolják, hiszen az intenzívebb elektromos rásegítés mindenekelőtt nagyobb akkumulátorokat követel meg, amelyek csak tovább növelik a cipelendő terhet. A csapatok szerint nem elérhető a kitűzött súlycsökkentés, és valójában rájuk lesz hagyva, hogy próbáljanak minél közelebb kerülni a 768 kg-os minimumhoz – a grammokért folyó harc pedig óriási pénzösszegeket fog felemészteni.

„A szabályok vázlata alapján jelenleg azt mondanám, hogy az autók nem elég gyorsak a kanyarokban, és túl gyorsak az egyenesekben. Ezen a két területen vissza kell állítanunk az egyensúlyt” – fogalmazta meg az egyik főbb kritikai pontot Andrea Stella, a McLaren csapatvezetője a pénteki sajtótájékoztatón.

A csapatok szombaton Montrealban találkoznak Stefano Domenicalival, az F1 vezérigazgatójával, hogy felvessék és megvitassák az új szabályrendszer legégetőbb kérdéseit. A FIA Nemzetközi Sportkódexében foglaltak szerint az ilyen átfogó szabályváltozásokat egy és fél évvel azok bevezetése előtt kell véglegesíteni, vagyis a határidő június 30. Ezt követően már csak minden csapat beleegyezésével lehet majd módosításokat tenni, de az Autósport értesülései szerint – természetesen – nincs összhang az istállók között abban, hogy mit kellene tenni. Egyesek szerint egyszerűen el kellene tolni a véglegesítés határidejét őszig, elvégre egy másik szabály egyébként is kimondja, hogy jövő januárig nem kezdhetnek hozzá az érdemi munkához a csapatok a 2026-os autókon.

Tényleg fájdalmasan lassúak lesznek a 2026-os F1-es autók?

A 2014-es szabályrendszert is érte olyan kritika, hogy túl lassúvá tette az F1-es autókat, amelyek egyes pályákon már csak négy másodperccel voltak gyorsabbak az F2-eseknél, a mostani tervezettel azonban James Vowles, a Williams csapatvezetője szerint ennél is súlyosabbnak tűnik a tempóvesztés. Szerinte ha minden így marad, az F1 státuszát az autósportok élén már az amerikai IndyCar és a japán Super Formula is veszélyeztetné.

„Nagyon fontos, hogy mi maradjunk a vezető autósport-széria. Mi kell, hogy legyünk a csúcsa ennek az egésznek. Ennek érdekében gondoskodnunk kell arról, hogy megtartsuk a jelenlegi teljesítményünket és sebességünket – de most úgy néz ki, hogy ez nem valósul meg” – hívta fel a figyelmet Vowles.

„Lehet, hogy csak pár másodpercnyi előnyünk lesz az F2-es autókkal szemben, ami már elég necces, különösen ha a többi említett sorozattal is összevetjük magunkat.”

„De persze ez még csak a szabályok vázlata, és csak ezen a héten történt benne két változtatás, amelyek jelentős mértékű leszorítóerőt elvettek az autóktól. Biztos vagyok benne, hogy jobb megoldásokat fogunk találni, nem vagyunk ettől messze, csak még egy kicsit dolgoznunk kell rajta.”