back to top
KezdőlapEnduranceVége Schumacherék Le Mans-jának, Kubica az élen okozott balesetet, Rossi vezetését a...

Vége Schumacherék Le Mans-jának, Kubica az élen okozott balesetet, Rossi vezetését a csapattárs nullázta le

-

A 2024-es Le Mans-i 24 órás első harmadában is sorjáztak a drámai történések, a nagy ambíciókkal érkező Alpine-nak az F1 után itt sem termett sok babér, hét óra elteltével már egyik autójuk sem volt versenyben.

Még az első óra végén is rendkívül szoros volt a 23 autóból álló hypercar kategória élmezőnye, hiszen az első hét autó is látótávolságon belül maradt egymáshoz képest – a letűnt LMP1-es korszakban megszokottakhoz képest egészen újszerű látványt és izgalmat adva a versenynek.

Ahogy esős időszakokkal tartott a mezőny a sötétedés felé, előbb az #50-es gyári Ferrari, majd a privát #83-as ragadta magához a kezdeményezést hosszabb időre, ám az AF Corsét a nyolcadik óra környékén súlyos csapás érte. Robert Kubica ült a volánnál, amikor lekörözés közben túl korán ráhúzott a #15-ös BMW-re, amely így Dries Vanthoorral a volánnál a falnak csapódott, biztonsági autós periódust előidézve ezzel. A lengyel manőverét szabálytalannak minősítettét a felügyelők, így az élen álló autó 30 másodperces stop&go büntetést kapott, amivel a 6. helyre esett vissza, a vezetés pedig a #8-as Toyotára szállt át.

A hypercarok közül az Alpine versenye siklott félre a leggyorsabban és a leglátványosabban: az ötödik óra előtt a #35-ös, majd a hetedik óra előtt a #36-os A424 is feladta a versenyt motorhiba miatt. A második autó kiállásával Mick Schumacher Le Mans-ja is véget ért, aki a verseny előtt még lelkesen beszélt az esélyeikről.

Mick Schumacher frusztrációja: „Elém tették a tortát, de nem ehetek belőle”

Az LMGT3-as kategóriában Valentino Rossi sokáig az élen tartotta a WRT #46-os BMW-jét, ám éjfél után váltótársa, az ománi Ahmad Al Harthy csúnyán összetörte azt, kukába dobta a csapat esélyeit.