back to top
KezdőlapFormula 1Három opció merült fel, nincs egyetértés a jövő évi F1-es teszthelyszínben

Három opció merült fel, nincs egyetértés a jövő évi F1-es teszthelyszínben

-

A 2025-ös versenynaptár alakulása miatt a szokottnál nagyobb fejtörést jelent a mezőny számára az előszezoni teszt helyszínének kiválasztása.

A jövő évi menetrendet a szokásos őszi megjelenésnél most jóval korábban, már áprilisban véglegesítette az F1. Ezúttal nem tartogatott nagy nehézségeket az összeállítása, hiszen a továbbra is 24 futamból álló naptárban nem lesz új érkező, és a helyszínek is megtartják nagyjából idei helyüket a sorrendben. Azzal viszont, hogy az Ausztrál Nagydíjhoz került a szezonnyitó a Bahreini Nagydíj helyett, a csapatok mégis komoly dilemmával szembesültek.

2021 óta idén már sorozatban negyedszer kapta meg Bahrein a szezonnyitót, jövőre azonban a ramadán elkerülése miatt csak áprilisban jön majd az éveleji két közel-keleti futam. 2019 után először visszakerült a kezdés joga Melbourne-höz, amit hangulata miatt sokan ideálisabb helyszínnek gondolnak a szezonkezdéshez, ám logisztikailag nem illik bele az F1 által az elmúlt években követett menethez.

Extra korán itt a 2025-ös F1-es versenynaptár: csak Spa után jön a Hungaroring

Amikor ugyanis Szahírban rendezték az első versenyt, nem volt különösebb dilemma arról, hogy hol tartsák az egyedüli vagy utolsó előszezoni tesztet: a mezőny egyszerűen kijelölte erre a bahreini helyszínt, ahol egy-két héttel később el is startolt a szezon, így az utazásokkal, szállítmányozással jelentős összegeket takaríthattak meg a csapatok.

2025-ben azonban nem lesz meg ez a kényelmi faktor, az Auto Motor und Sport értesülései szerint pedig három helyszín merült fel a csupán háromnaposra, február 26. és 28. között tartandó felkészülésre.

Felvetődött az is, bár egyik csapattól sem kapott támogatást, hogy a szokást folytatva ezúttal is a szezonnyitó helyszínén legyen a teszt, ám a Melbourne-be való korai utazás több problémával járt volna, mint amennyi hasznot hoz: a nagy távolság miatt az új vagy éppen késésben lévő alkatrészek gyors leszállítása lehetetlen lett volna, ráadásul félig utcai pálya lévén nem lenne könnyen kivitelezhető az Albert Park hosszabb időre való lezárása, ráadásul a vonalvezetést nem is annyira reprezentatív a szezonra nézve, mint a másik két felmerült opció, Barcelona és Szahír.

A Spanyol Nagydíj helyszíne sokáig az elsőszámú tesztpályája volt az F1-es csapatoknak, ahol a februári alacsonyabb hőmérséklet is kezelhető, a szállítás, utaztatás pedig pár óra alatt megoldható Angliából, Olaszországból vagy Svájcból, a csapatok főhadiszállásáról. A barcelonai tesztelésre azonban csak három csapat, az AMuS szerint a Red Bull, az RB és a Sauber voksolt, így a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy Szahírba utazik majd el a mezőny a tesztelésre.

A közel-keleti helyszín a távolság miatt már problémásabb, ráadásul a számítások szerint 800 000 eurónyi pluszköltséggel jár majd a csapatoknak, hogy oda kell elutazniuk Barcelona helyett. A kedvezőbb hőmérséklet miatt azonban a maradék hét csapat ezt a helyszínt támogatja, s ebben az esetben a teszt után az autók és a felszerelés egy része már nem is térne vissza a bázisra, hanem azonnal Ausztrália felé venné az irányt. A döntés egyelőre még nem végleges, az F1 Bizottság következő ülésén tartják majd róla az utolsó szavazást.

Az viszont már eldőlt, hogy a rákövetkező idényben, 2026-ban megnövelik majd az előszezoni tesztek számát, a mostanság megszokott egy helyett két különálló teszthetet jelölnek majd ki, amelyek egyenként várhatóan 3-4 naposak lesznek. Ennek oka az átfogó szabályváltozások érkezése lesz, ami indokolttá teszi, hogy több időt kapjanak autóik kiismerésére a csapatok.