back to top
KezdőlapFormula 1„300-nál nincs idő ezen gondolkodni” – pár év alatt követhetetlenné váltak az...

„300-nál nincs idő ezen gondolkodni” – pár év alatt követhetetlenné váltak az előzés szabályai

-

Max Verstappen és Lando Norris spielbergi ütközése komoly szabályértelmezési vitát robbantott ki az F1-es paddockban. Több versenyző is rámutat, néhány év alatt olyan komplexek lettek a vonatkozó előírások, hogy az már a versenyzés rovására megy.

Amikor az Osztrák Nagydíj 64. körében Norris a 3-as kanyar külső ívén próbálkozott be Verstappennel szemben, a holland fékezés közben irányt váltva szorította egyre kijjebb a britet. Ez végül mindkettőjüknek defektet okozó ütközésben csúcsosodott ki, ami miatt a hollandra szabtak ki 10 másodperces időbüntetést a felügyelők.

Több korábbi versenyző is elemezte a látottakat, ám az incidens megosztotta a véleményeket, nem tűnt egyértelműnek az adott helyzetben, hogy Verstappen vétett-e a szabályok ellen, nagyobb részben ő tehető-e felelőssé az ütközésért, illetve érdemelt-e egyáltalán büntetést az eset.

Verstappen tényleg semmit nem változott, vagy csak minden szakértőből előbújt a szurkoló?

Silverstone-ban néhány versenyző amiatt méltatlankodott, hogy az előzés legalitását részletező szabályok túlságosan bonyolulttá váltak az elmúlt néhány év során. Még Lance Stroll is így érzi, aki 2017 óta az F1-es mezőny tagja.

„Nagyon összetetté vált az évek során. Amikor megjöttem az F1-be, még az egész nagyon egyszerű volt: ha egy autó bármilyen mértékben mellénk ért, akár a külső, akár a belső íven, egy autónyi szélességet kell hagynunk magunk mellett – idézi a kanadai versenyzőt a Racefans. – Mostanra az egész űrtudománnyá vált, olyan megjegyzésekkel, hogy hol kell lennie az első szárnynak a tükörhöz képest, meg hogy a külső íven csak akkor vagyunk jogosultak a helyre, ha az első szárnyunk a másik autó első szárnya előtt van.”

„A Forma-1 nagyon jó abban, hogy komplikálttá tegye a dolgokat. Szerintem annyira lenne szükség, hogy ha bármelyik oldalon egy autó bármekkora része mellénk ért, akkor helyet kelljen hagynunk. Ez így egyszerű lenne, a versenyzés pedig tiszta és igazságos.”

Carlos Sainz is megerősítette kollégája szavait, hozzátéve, hogy a túlrészletezett előírások semmiképpen nem ösztönzik az előzést, hiszen a versenyzők számára is lehetetlen észben tartani, hogy milyen pozícióból milyen mozdulat engedélyezett.

„Nem nagyon értem, miért kell egyre több és több szabályt hozzáadni a versenyzéshez. Szerintem már így is túl sok van. Nézzék csak meg a szabálykönyvet, külön részletezve van benne, hogy ha valaki a belső íven támad, hogyan kell védekezni, ha valaki a külső íven támad, hogyan kell védekezni, és így tovább. Mindenre másféle szabály vonatkozik, rendkívüli részletességgel kifejtve” – mutatott rá a Ferrari spanyolja.

„Ezeket pedig nehezemre esik betartani, amikor 300 km/órával vezetek, mert ilyen sebességek mellett nincs idő a szabályokon gondolkodni. Nem akarok több szabályt.”

Verstappen nem fog megváltozni, Norrisnak meg kell tanulnia, hogyan harcoljon vele