back to top
KezdőlapFormula 1Wolff szerint „szánalmas", amit a Red Bull Jos Verstappennel csinált

Wolff szerint „szánalmas”, amit a Red Bull Jos Verstappennel csinált

-

Miként arról mi is beszámoltunk, a múlt heti Osztrák Nagydíjon jókora botrányt okozott Jos Verstappen és Christian Horner újabb csörtéje. Előbbi a Legendák Parádéjának keresztelt bemutatón Sebastian Vettel 2012-es Red Bullját vezette volna, ám miután a tudomására jutott, hogy a Red Bull a saját csatornáin nem tesz közzé erről fotókat és videókat, inkább visszalépett, majd azt állította: Horner mindent megtett azért, hogy ne vezesse az autót.

Idősebb Verstappen ártott a Red Bullnak, ezért akarták bojkottálni őt

A kívülről nézve jelentéktelen civakodás ismét felszínre hozhatott néhány dolgot a Red Bull belviszályában, a hullámok pedig Silverstone-ra sem simultak ki teljesen. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke ugyanis szokás szerint nem hagyta ki az alkalmat, hogy beszóljon Hornernek. „Szánalmas elvenni egy apa lehetőségét, hogy vezesse a fia autóját” – mondta Wolff mosolyogva a Viaplaynek, amikor arról kérdezték, mi a véleménye az esetről. „Ez minden?” – kérdezett vissza a riporter. „Ez minden” – felelte a csapatfőnök.

Ezután egy másik riporter arról érdeklődött az osztrák üzletembernél, hogy lát-e bármilyen forgatókönyvet, amelyben Verstappen jövőre Mercedes-pilóta lesz. „Ő a Red Bull versenyzője. Futamokat nyer és úton van a bajnoki cím felé, ezért soha nem számítanék arra, hogy ez 2025-ben megtörténhet. Ez világos. De a Forma–1-ben különböző okokból kifolyólag történnek dolgok, így nem akarok még döntést hozni a jövő évi pilótánkról” – felelte sejtelmesen a csapatfőnök. 

Azt persze hozzá kell tenni, hogy Wolff kissé rosszul informált Jos és a bemutató ügyében, hiszen idősebbik Verstappen nem fia valamelyik autóját, hanem a 2012-es Red Bullt vezette volna.

Fotó: Lucas Pripfl/Red Bull Ring

Sainz újra képben a Mercedesnél

Ami a Mercedes jövő évi felállását illeti, Wolff több vasat tart a tűzben, hiszen adott esetben készen áll menekülési útvonalat nyújtani Verstappennek, ha a holland elhagyná a Red Bullt, de figyeli a Mercedes juniorjának, Andrea Kimi Antonellinek a fejlődését is a Forma–2-ben. A 17 esztendős fiatal jelenleg a 9. helyen áll az összetettben és 20 ponttal előzi meg a Haas által a minap bejelentett Oliver Bearmant.

Wolff továbbra is kitart amellett, hogy a fiatalítás felé kell menniük, és Antonelli jó jelölt Lewis Hamilton megüresedő ülésére, de nemrég kijelentette, hogy csapata, a Prema gyengélkedése által hátráltatott olasz tehetségnek „teljesítenie kell hideg vízben”, és meg kell tanulnia úszni. Az osztrák üzletember ugyanakkor ezen a héten úgy nyilatkozott a Mundo Deportivónak, hogy Sainz „továbbra is egyértelműen opció” 2025-re.

Wolff elmondta, Antonelli idénye kissé nehézkesen alakul, de az ausztriai hétvégéje „eléggé jó volt”. „A versenytempó megvolt, de a rajtoknál előfordultak hibák. Ezt Kiminek meg kell tanulnia, ez világos. Óriási a nyomás rajta, rengeteget beszélnek róla. Egyedülálló eredménysora van a gokartban és az utánpótlás szériákban, és képes volt megbirkózni a nyomás folyamatos növekedésével. De miként az apja is szokta mondani, egy bajnoknak hideg vízben is teljesítenie és úsznia kell. Úgyhogy nagyon világosan látják ezt. A versenyzői piac jelenleg eléggé dinamikus és izgalmas. Egyes versenyzőknek több lehetősége van, miként egyes csapatoknak is. Ez izgalmas. Miként Bernie [Ecclestone] mondta: múlt héten volt egy lehetőségem, ezen a héten van egy másik” – idézi a csapatfőnököt az Autosport.

A hírek szerint Sainz annyira közel volt a Williamshez igazoláshoz, hogy már csak alá kellett volna írnia a kész szerződést, de időközben Flavio Briatore visszatért Enstone-ba, amivel az Alpine is képbe került, illetve valószínűleg a Mercedesre is vár még a spanyol. James Vowles, a grove-iak csapatfőnöke időközben arról beszélt, hogy nem várható hamarosan döntés a jövő évi felállásról (Alex Albon helye biztos), mert számára nem az időpont a fontos, hanem az, hogy hosszú távra tudjon elköteleződni az adott pilótával, és mindketten lássák, milyen úton haladnak, és akarjanak egymás életének részesei lenni.

„Eléggé biztos vagyok benne, hogy minden letisztázódik valószínűleg szeptemberre. Ez a normális időpont, a megszokott rutin. Még csak most fogunk visszatérni a normális időbeosztáshoz, amelyben az augusztust szenteljük a szerződéseknek” – árulta el Vowles.