back to top
KezdőlapFormula 1Drámára fel!  – ezek a jelek utalnak az újabb Verstappen–Norris ütközetre

Drámára fel!  – ezek a jelek utalnak az újabb Verstappen–Norris ütközetre

-

Noha Lando Norris az Osztrák Nagydíj után visszakozott és inkább elásta a csatabárdot Max Verstappennel, mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a folytatásban a két barát nem fog összecsapni egymással a pályán. A következő ütközetre pedig már a hétvégi Brit Nagydíjon sor kerülhet, ha a pénteki szabadedzésekből indulunk ki (márpedig másból nem is lehet).

Lando Norris zárta az élen a Brit Nagydíj pénteki edzésnapját, miközben Max Verstappen csak a 6. helyen végzett a második tréningen, ez azonban nem a valós erőviszonyokat mutatja, a holland pilóta ugyanis megcsúszott a Becketts-kanyarban a leggyorsabbnak ígérkező körében, így nem fejezte be azt. A képet eközben az is árnyalja, hogy mivel végig lógott az eső lába, a szokásostól nagyobb volt az eltérés a csapatok futástervében. A Red Bull például két lágy szettet használt el a második szabadedzésen, míg a McLaren, Mercedes, Ferrari hármas mindegyik versenyzőjénél csak egyet. Sergio Pérez második szetten elért, Verstappen első próbálkozásánál jelentősen gyorsabb, összességében a harmadik helyre elegendő ideje jó referencia arra, hogy a háromszoros világbajnok ott lett volna a McLarenek környékén.

Norris, McLaren, Brit Nagydíj
Norris gyors, de azért előre nem lehet odaadni neki sem a pole-t, sem a győzelmet / Fotó: McLaren Racing

Ami a versenyszimulációkat illeti, noha az eső az utolsó hét percet elvette az erre szánt időből, addig már elegendő kört tudtak megtenni a pilóták ahhoz, hogy értékelhető minta rajzolódjon ki. Norris és Verstappen egyaránt 9 kört tett meg a közepes keveréken, Norris átlaga (1:32.01) pedig közel 2 tizeddel bizonyult jobbnak Verstappen átlagánál (1:32.19), amivel egyben az övé lett a legjobb versenyszimuláció, míg a holland a második legjobb átlagot ért el.

A harmadik helyre ebben az összevetésben Oscar Piastri ért oda, de ő lágyakon és közepeseken is futott versenyszimulációt, utóbbin ezért csak 5 kört ment, amelyek átlaga 1:32.22 lett.

A versenyszimulációk további sorrendje a következőképp alakult:

  • Piastri – 1:32.4 (6 kör, lágy gumi)
  • Russell – 1:32.4 (8 kör, lágy gumi)
  • Sainz – 1:32.5 (3 kör, közepes gumi)
  • Leclerc – 1:32.55 (9 kör, közepes gumi)
  • Sainz – 1:32.76 (5 kör, lágy gumi)
  • Hamilton – 1:32.78 (8 kör, lágy gumi)
  • Stroll – 1:33.41 (5 kör, lágy gumi)
  • Alonso – 1:33.46 (5 kör, közepes gumi)

Mint látható, Piastrin kívül Sainz is kipróbálta mindkét keveréket, és az ausztrálhoz hasonlóan a közepesen volt jobb a tempója. A Ferrarik esetében ugyanakkor a szokásos üzemanyag-mennyiség–motorüzemmód kombó mellett az is árnyalja a képet, hogy Sainz az Imolában bevetett fejlesztésekkel felvértezett autót, míg Leclerc a barcelonai specifikációjú SF-24-est vezetett, szombatra pedig értelemszerűen a csapat eldönti, hogy melyik útra lépjen.

Verstappen, Red Bull, Brit Nagydíj
Az időjárásnak is lehet szerepe / Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images/Red Bull Content Pool

Mark Hughes, a The-Race.com hasábjain azt írta, hogy a GPS-adatok alapján a McLarenek valamivel feltekertebb motorral köröztek, mint a Red Bull, így amennyiben Verstappen hozni tudta volna Norris idejét (a Pérezhez viszonyított különbség arra enged következtetni, hogy képes lett volna erre), azt lejjebb csavart motorral érte volna el. A sebességadatokból pedig megfigyelhető volt, hogy Ausztriával ellentétben most nemcsak a DRS nélküli, hanem a DRS-es egyenesek végén is a McLaren volt a leggyorsabb (az aerodinamikai hatékonyságából adódóan itt általában a Red Bull az erősebb), ami szintén arra utal, hogy a McLarenek feljebb tekerték a motort, és/vagy alacsonyabb leszorítóerős beállítást választottak.

Nyilván az időmérőig minden beállítás változhat, és az időjárás is beleszólhat az erőviszonyokba, könnyen lehet ugyanis, hogy ma és holnap is esni fog.

„300-nál nincs idő ezen gondolkodni” – pár év alatt követhetetlenné váltak az előzés szabályai