back to top
KezdőlapFormula 1Hamilton szerint az ő magyarországi kiállásának is köszönhető Ralf Schumacher coming outja

Hamilton szerint az ő magyarországi kiállásának is köszönhető Ralf Schumacher coming outja

-

Ralf Schumacher a napokban megejtett coming outja a Magyar Nagydíj hétvégéjén is téma, a sporton és a társadalmon belüli elfogadás fontosságát hangsúlyozó Lewis Hamilton pedig rámutat: ha három évvel ezelőtt a Hungaroringen ő és Sebastian Vettel nem kezdenek el kampányolni a melegjogok mellett, valószínűleg a német exversenyző még ma sem lett volna elég bátor, hogy a nyilvánosság elé álljon szexuális irányultságával.

A most 49 éves Ralf Schumacher utoljára 2007-ben, éppen Hamilton debütálásának évében volt tagja a Forma-1-es mezőnynek, de azóta is az autósport világában mozog, így az F1 berkein belül is nagy figyelem övezte vallomását. Már csak azért is, mert ebben a sportban is rendkívüli, hogy valaki coming outoljon. Az F1-ben az egyaránt a 70-es években versenyző brit Mike Beuttlerről, valamint a két női pilóta egyikéről, Lella Lombardiról volt közismert homoszexualitásuk, de akkoriban persze ezt még nem kísérték hasonló bejelentések.

Ralf Schumacher coming outolt: bevallotta, hogy meleg

„Nyilvánvalóan a múltban még kényelmetlennek érezte, hogy erről beszéljen. Ez a jelenség egyáltalán nem újdonság – idézi a BBC a Hungaroringen nyilatkozó Hamiltont, aki különböző akcióival évek óta hangoztatja a társadalmi elfogadás fontosságát. – De ez is mutatja, hogy végre olyan időket élünk, amikor az emberek félelem nélkül előállhatnak ezzel. Remélhetőleg elmondhatja majd, hogy csak pozitív visszajelzéseket kapott az F1-es közegtől, ez pedig annak köszönhető, hogy elhoztuk a változást.”

„Egy dolog azt mondani, hogy elfogadóak vagyunk, de teljesen más gondoskodni is arról, hogy az emberek tényleg kényelmesen érezzék magukat ebben a közegben. Ez egy férfiak által dominált sport, és amennyire én tudom, ő az elsők egyike, akik nyíltan beszéltek erről.”

Hamilton felidézte kiállását a 2021-es Magyar Nagydíj hétvégéjéről, ami akkoriban igencsak nagy port kavart a hazai nyilvánosságban. Mint a BBC is emlékeztet, Magyarország Kormánya akkoriban foglalta törvénybe a homoszexualitás és a nemváltás ábrázolásának tilalmát, a három évvel ezelőtti hungaroringi hétvégén pedig Hamilton és Sebastian Vettel szivárványmintás kiegészítőkkel tiltakoztak ez ellen. A kiállást azóta megejtették néhány más országban is, s a Mercedes pilótája most úgy érzi, Ralf Schumacher talán ma sem lett volna elég bátor vallomást tenni, ha akkor Mogyoródon nem tűzik zászlajukra az ügyet – pedig a hétszeres bajnok elmondása szerint akkoriban ezt az akciót még maga Schumacher is ellenezte.

„Ez az egész azzal kezdődött, amikor Seb és én kiálltunk azzal szemben, amit az itteni kormány csinál. Majd ezt tettük Szaúd-Arábiában és Katarban is. Emlékszem, Ralf akkoriban még azt mondta, hogy ez nem egy jó ötlet. Bizonyára mostanra változott ebben az álláspontja. Az, hogy ő megtette ezt a lépést, nemcsak pozitív üzenetet hordoz, de másokat is arra sarkallhat, hogy ugyanígy tegyenek. Minél több embernek meg kell adnunk ezt a szabadságot” – mondta a BBC-nek Hamilton.

A lap másokat is megszólaltatott a hungaroringi paddockban, Lando Norris, Fernando Alonso és az F1 egy szóvivője is támogató nyilatkozatot tett Ralf Schumacher lépéséről.

Ralf Schumacher fia is reagált apja bátor vallomására