back to top
KezdőlapFormula 1„Ha nem tetszik a beszédem, tekerd le a hangerőt” – üzeni a...

„Ha nem tetszik a beszédem, tekerd le a hangerőt” – üzeni a mérnökével kibékülő Verstappen

-

Max Verstappenben nincs bűntudat a Magyar Nagydíjon kritikák zuhatagát kapó rádiós kommunikációja miatt. Bár a jelek szerint mérnökével rendezték a nézeteltéréseket, a holland nem fog változtatni a beszédstílusán csak amiatt, mert a focival ellentétben itt mikrofon van helyezve a sportolók szájához.

A Magyar Nagydíjon hallhatóan ingerülten versenyző Verstappen a futam során többször is konfliktusba került a mérnökével, elsősorban a csapat által számára választott stratégia miatt. A holland a leintés után sem fejezte be a káromkodást, amikor a stílusa miatt őt elítélőknek is odaszólt.

Verstappen elküldte a fenébe a kritikáit kritizálókat

Verstappen és mérnöke, Gianpiero Lambiase kissé össze is kaptak a rádióban, amire persze azonnal lecsapott a közvetítést gyártó stáb. A Belga Nagydíj hétvégéjére azonban a felek a Motorsport értesülései szerint rendezték nézeteltéréseiket, aminek egyik jele, hogy hosszas beszélgetésbe bonyolódva látták Verstappent és Lambiasét Christian Horner csapatfőnökkel, majd pedig a szabadedzések során is szokatlanul kedélyes és udvarias beszélgetéseket folytattak egymás között.

A holland ugyanakkor a hétvége előtt hangsúlyozta, nem szándékozik változtatni kommunikációs stílusán, hiszen az őszinteség és az olykor erélyes hangvétel szerinte kulcseleme annak, hogy hatékonyan működjenek a dolgok a Red Bull versenymenedzsmentjében.

 

„Azoknak, akik nem szeretik a nyelvhasználatom, nem kell odafigyelniük rá. Tekerjék le a hangerőt” – kezdte sajátos stílusában a háromszoros világbajnok. – Engem a siker hajt előre, azt hiszem, ezt már bizonyítottam. Ezzel jár, hogy mindent optimalizálni akarok. Mondhatják az emberek, hogy ettől még nem kellene ennyire szókimondónak lennem a rádióban, de ez az ő véleményük.”

„Az én véleményem viszont az, hogy abban a pillanatban azt ki kellett mondani, megpróbálva elérni, hogy talán valami mást csinálunk a második bokszkiállással. Ez már csak így megy. Nagyon nyitottak és kritikusak is vagyunk egymással a csapaton belül, eddig ez működött számunkra, és nem is gondolom, hogy ez változni fog. Szerintem fontos, hogy megtartsuk a kritikai szemléletünket, mert úgy érzem, hogy a mai világunkban a korábbiakhoz képest egyre kevesebben tűrik a kritikát. Nem szeretném én is így végezni.”

Verstappen szerint ráadásul az autóversenyzők megítélését egyébként is nagyban befolyásolja, hogy szinte minden más sportággal ellentétben itt a sporttevékenység végzése közben kifejtett véleményüket is az egész világ hallhatja az autóba beépített rádiónak köszönhetően.

„Más sportokban is elhangzanak dolgok, csak ott nincs a résztvevők szájához kötve egy mikrofon. Persze lehet vitatni, hogy miért kerül ez be a közvetítésbe, de nem érdekel. Én azt mondom, amit akarok. A mi sportunk így működik, mert rengeteget kommunikálunk a boksszal. Más sportolók is biztosan káromkodnak, ha nem tetszik nekik valami, vagy ha a csapattársuk nem passzolta nekik a labdát, csak ott nincs mikrofon” – mutatott rá a holland.

Hamilton szerint ő semmiben nem hibás, nagyon meglepték a Magyar Nagydíj felügyelői