back to top
KezdőlapFormula 1Verstappen megint elküldött mindenkit a pi**ába; a spái győzelemben nem igazán bízik

Verstappen megint elküldött mindenkit a pi**ába; a spái győzelemben nem igazán bízik

-

Max Verstappen nem mulasztotta el az alkalmat, hogy megint beszóljon az őt kritizálóknak. A címvédő arról is beszélt, milyennek látja esélyeit a mai Belga Nagydíjon.

Max Verstappen igazi erődemonstrációt tartott a Belga Nagydíj időmérő edzésén, amelyen 6 tizedmásodperccel előzte meg a második időt autózó, a holland pilóta 10 helyes rajtbüntetése miatt ezzel vasárnapra az első rajtkockát megöröklő Charles Leclerc-t. A háromszoros világbajnok ugyanakkor nem gondolja, hogy a futamon, száraz pályán is előnyben lesz, és már annak is örülne, ha tartani tudnák a McLaren versenytempóját.

Max Verstappen, Red Bull, Belga Nagydíj
Verstappennek esőben nem volt ellenfele / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Összességében az egyensúly kicsit jobb. Hogy elég lesz-e ahhoz, hogy vasárnap a leggyorsabbak legyünk, abban nem vagyok biztos, de remélhetőleg mindent kicsit jobban az ellenőrzésünk alatt tarthatunk” – felelte Verstappen az FIA időmérő utáni sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy most magabiztosabbnak érzi-e magát a Red Bullban, mint a Magyar Nagydíjon.

A Viaplaynek nyilatkozva ezelőtt pedig arra is kitért, hogy a bikások Milton Keynes-ben található központjában levő szimulátor is sokat segített neki, egyúttal ismét elküldte melegebb éghajlatra az őt kritizálókat, miután a Magyar Nagydíjat követően már megtette ezt azokkal, akik szerint nem viselkedett megfelelően a rádióban a futam alatt. „A múlt héten sokat vezettem a szimulátorban az esőben itt, Spában, úgyhogy végső soron annyira nem is rossz dolog szimulátorozni, miközben a legtöbben nyavalyognak miatta. Mindannyian elmehetnek a pi**ába! A mai jó nap volt.”

Mint ismert, Verstappent azért is sokan támadták, mert a Hungaroringen hajnali 3-ig versenyzett a lakóbuszában levő szimulátorban. Utólag Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója azt mondta, megbeszélték a hollanddal, hogy versenyhétvégék alatt többet nem versenyez hajnalig a virtuális világban, Verstappen azonban Spában azt állította, nem tiltották meg neki ezt a tevékenységet, és különben is, ő sem szól bele, hogy a csapat többi tagja mivel töltse a szabadidejét.

„Ha nem tetszik a beszédem, tekerd le a hangerőt” – üzeni a mérnökével kibékülő Verstappen

Továbbra is a kármentés a cél

Miután a pénteki első szabadedzésen remek tempóban kezdett, sokan előre odaadták a győzelmet Verstappennek, a második tréningen viszont már a McLaren volt a leggyorsabb, lehűtve ezzel a kedélyeket. A címvédő szombati erődemonstrációja viszont megint felerősítette azokat a hangokat, hogy a háromszoros világbajnok a 11. helyről is simán nyerhet, Helmut Marko azonban a dobogót célozza meg, és maga Verstappen sem kimondottan optimista.

„Max mindegyik edzésen magabiztos volt, nagyon boldogok vagyunk a rajtpozíciójával, mert a McLarenek meglepő módon nem voltak erősek az esőben. Szerintem már most megcélozhatjuk a dobogót. Jól fel vagyunk készülve, megvolt a szükséges tapadásunk az esőben, de megvan a kellő csúcssebességünk vasárnapra ahhoz, hogy képesek legyünk előzni” – ecsetelte a 81 esztendős tanácsadó a német Sky-nak.

„Nem könnyítjük meg a dolgunkat, különösen a csatát tekintve, amiben vagyunk – mondta már Verstappen a top3-mal interjúkat készítő Billy Mongernek. – A mai nap remek volt, de esett, holnap pedig száraz pályán is gyorsnak kell lennünk. Kemény csata lesz, megpróbáljuk a legjobbunkat hozni, és remélhetőleg csatázhatunk a Ferrarikkal és a Mercedesekkel. Ha pedig lesz egy kis szerencsénk, talán a McLaren kihívói is lehetünk.”

Max Verstappen, Red Bull, Belga Nagydíj
Száraz pályán nem a Red Bull lesz a leggyorsabb? / Fotó: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images/Red Bull Content Pool

Verstappen hangsúlyozta, hogy száraz pályán minden a gumikezelésről fog szólni, és egyetértett Monger azon felvetésével, hogy Spában a rajt utáni első kanyar kritikus, így már ott simán el lehet bukni a versenyt. Miután tavaly a 6., tavalyelőtt pedig a 14. pozícióból indulva is nyerni tudott, Verstappen az FIA sajtótájékoztatóján kijelentetet: „Nem vagyok annyira magabiztos az élre zárkózással kapcsolatban, mint az utóbbi két évben, és továbbra is kármentésként fogom fel ezt a versenyt.”

Ezután kiemelte, hogy a McLaren versenytempója nagyon jónak ígérkezik, és már annak is örülne, ha egy szinten lenne Lando Norrisszal és Oscar Piastrival. „A pénteki megtankolt autós tempójuk elképesztően erős volt, nagyon magabiztosnak tűntek. Nyilván kicsit hátrébbról rajtolnak, de annyira gyorsak, hogy szerintem hamar az első helyért fognak küzdeni. Attól is függ, hogy miként jutok túl az első körön meg ilyenek, de már annak is örülnék, ha tartani tudnánk a tempójukat. Hátrébbról, más gumikon rajtolva nem tudom, hogy miként alakul majd a verseny. A legtöbbeknek körülöttünk két új kemény gumija van, nekünk nincs. Nem tudom, hogy ez jobb vagy nem, de holnap kiderül. De továbbra is a kármentésről szól a hétvége.”

Az F1 vezérének sem tetszett Verstappen viselkedése, figyelmeztette a csapatokat