back to top
KezdőlapFormula 1Hamilton két tőmondattal reagált a vereségére, Russell megtanult nem félni tőle

Hamilton két tőmondattal reagált a vereségére, Russell megtanult nem félni tőle

-

Lewis Hamilton a testbeszéde és a nyúlfarknyi verbális beszéde alapján nincs megbékélve azzal a ténnyel, hogy George Russell eltérő taktikával elorozta előle a győzelmet Spában, miközben Russell éppen arról beszélt, hogy földöntúli békességre lelt, miközben az élen haladt.

A Mercedes váratlan tettet vitt véghez azzal, hogy a 6. és a 3. helyről rajtoló pilótáival kettős győzelmet aratott a Belga Nagydíjon, a versenyzők egyike azonban – hasonlóan a múlt heti McLaren-sikernél látottakhoz –, nincs elragadtatva az események alakulásától.

Hamilton a 3. körtől kezdődően vezette a futamot, a rajtnál Sergio Pérezt, majd pár perccel később Charles Leclerc-t is átugorva, s a többséghez hasonló kétkiállásos taktikájával a legjobb helyzetben volt ahhoz, hogy megszerezze a győzelmet.

A futam elején az ötödik helyen haladó Russell azonban ráérzett a kemény keverékű gumik tartósságára, s maga javasolta a csapatnak, hogy próbálják befejezni a futamot egyetlen kerékcserével. Ez olyan jól működött, hogy Hamilton nemcsak mögé tért vissza a maga második kiállása után, de előzni sem tudott, hiába voltak 16 körrel frissebbek a saját abroncsai.

Russell a harmadik győzelmét szerezte az F1-ben, a leintést követően pedig kiemelte, mennyire nyugodtabban élte át a verseny utolsó szakaszát, mint első sikerének két évvel ezelőtti elérésekor.

„Az autó nagyon jónak érződött. Oda-vissza pattogott közöttünk a rádiókommunikáció a gumik körül, és való igaz, hogy kockáztattam, de nagyon jól munkára tudtam őket fogni. Amikor az élre kerültem, teljesen egyedül voltam, még lekörözöttek sem voltak körülöttem, s ekkor úgy éreztem, mintha egészen eggyé váltam volta a pályával, olyan jó ritmust tudtam felvenni, mintha csak a szimulátorban ültem volna. Ma reggel még csak nem is álmodtunk egy kettős győzelemről” – mondta az F1 hivatalos csatornájának.

„Nem tudom, miért, de egészen nyugodt voltam. Amikor pár éve Brazíliában megszereztem az első győzelmemet, nagyon idegesen vezettem az utolsó 15 körben, amikor Lewis üldözött, de most teljes bizalmat éreztem önmagamban és az autóban. Elfogadtam, hogy lesz, ahogy lesz, de ugyanakkor éreztem, hogy ezt meg lehet csinálni. Lewisnak is jár az elismerés, hiszen remek versenyt futott, és büszkék lehetünk erre a kettős sikerre.”

Hamilton ellenben nem volt beszédes hangulatában, a versennyel kapcsolatos két kérdésre nyúlfarknyi válaszokat adott az F1 riporterének.

Mik az érzéseid az eredménnyel kapcsolatban?

– Örülök a csapatnak.

George egy kiálláson volt. Lehetséges lett volna ez számodra is?

– Megválasztottam volna a saját stratégiámat.

Ezt követően már csak a nyári szünet utáni esélyekről, a Mercedes jó formájáról szóló kérdésre válaszolt kissé bővebben, a versennyel kapcsolatos szótlansága viszont annak a jele, hogy megfosztva érzi magát a győzelemtől, és alighanem akad tisztáznivalója a stratégiák körül a futamot követő csapatértekezleten.

Mindezt megerősíti az az elejtett félmondat is, amit közvetlenül az autóból kiszállva, első nyilatkozata során elejtett: „Minden etap végén maradt még a gumijaimban, de a csapat behívott.”

Russell nagy taktikai hátrányból védekezte ki Hamiltont, kettős győzelmet szerzett a Mercedes Spában