back to top
KezdőlapFormula 1Binotto boríthatja az eddigi terveket az Audinál, tíz győzelemmel sem érezheti magát...

Binotto boríthatja az eddigi terveket az Audinál, tíz győzelemmel sem érezheti magát biztonságban az ember

-

Valtteri Bottas kevésbé biztos abban, hogy az Audi a Sauber feletti hatalomátvétel éveiben is számít a szolgálataira, miután a gyártó Mattia Binottót nevezte ki új vezetőjének.

Azok után, hogy komoly belső ellentéteket követően az Audi az F1-es projektet felülről igazgató mindkét vezetőt, Andreas Seidlt és Oliver Hoffmannt is menesztette, új, a sport berkeiben jól ismert személyek vették át a helyüket, jóval letisztultabb szerepkörökkel.

Az új csapatfőnök a Red Bulltól távozó Jonathan Wheatley lesz, míg a korábbi Ferrari-csapatfőnök, Mattia Binotto vezető műveleti igazgatóként igyekszik átfogni a csapat szervezését és a technikai részleget, vagyis a főbb irányokat várhatóan ő fekteti le.

Kirúgta egymással vitázó vezetőit az Audi, Binotto kapta a feladatot, hogy F1-es csapatot építsen a romokból

Binotto érkezését július végén jelentette be az Audi, s augusztus 1-jétől meg is kezdte a munkát.

„Elég váratlanul jött a hír – idézi a Sauberrel harmadik szezonját töltő Bottast a gpblog. – Azt gyanítom, hogy az egész nagyon gyorsan zajlott le, de persze az ilyen döntések a legmagasabb szinten történnek, a versenyzők és a csapat legtöbb dolgozója pedig nem tudja, mi folyik a színfalak mögött.”

„Most egy kicsit mindent újrakezdünk, mert a vezetőváltások idején mindig időbe telik az átállás. Mattiának ki kell ismernie a csapat gyengeségeit és erősségeit, meg kell határoznia a prioritásokat rövid- és hosszú távra. De szerintem a csapat mostani működését ez nem fogja túlságosan érinteni, inkább csak a jövőbeli dolgokat.”

A Binotto ténykedésével kapcsolatos egyik első sejtés az volt, hogy az olasz új szemléletet hozhat a pilótaválasztási folyamatba, s Nico Hülkenberg mellé már nem feltétlenül egy másik rutinos versenyzőt keresnek, hanem akár próbát tehetnek az F2 egyik ígéretes újoncával is.

Váratlan pilótaigazolás lehet Binotto egyik nagy húzása az Audinál

Bottas azon dolgozik, hogy biztosítsa a csapattal való maradását, miután a Williamsnél Sainz leigazolásával bezárultak számára a kapuk. Bár eleinte úgy tűnt, ez erősítheti a Mercedesszel tízszeres futamgyőztes finn maradását jelenlegi munkahelyén, a vezetőváltás óta már nagyobb bizonytalanságot érez.

„Ez az egyeztetéseket is kicsit megakasztja, mert eddig Andreasszal és Oliverrel kommunikáltam, mostantól pedig Mattiával kell. Kicsit komplikáltabbá vált a helyzet, szóval beszélnünk kell, aztán majd meglátjuk, hogyan alakul” – mondta a 34 éves versenyző, akinek minden bizonnyal a Sauber maradt az egyetlen esélye arra, hogy 2025-re is a mezőnyben maradjon.