back to top
KezdőlapFormula 1Ha Hamilton a Forma-1 Đokovića, akkor Verstappen a Federere?

Ha Hamilton a Forma-1 Đokovića, akkor Verstappen a Federere?

-

Talán az olimpiai nyár teszi, de divatja lett más sportágak nagyságaihoz hasonlítani a Forma-1-es versenyzőket. A Ferrari elnöke után megtette ezt Pierre Wache, a Red Bull technikai igazgatója is.

Elkann a napokban Párizsban beszélt arról, hogy már csak amiatt sincsenek kételyei a Ferrarihoz jövőre csatlakozó Lewis Hamilton életkora miatt, mert napjainkban a sporttudomány fejlődése már lehetővé teszi, hogy sportolók jóval hosszabban elnyújtsák aktív és sikeres karrierjüket, mint az még néhány évtizede elképzelhető volt. A Ferrari elnöke egy kérdésre válaszolva egyetértett azzal, hogy Hamilton ilyen szempontból hasonlít a férfi egyesben a tenisz olimpiai bajnoki címét 37 évesen megnyerő Novak Đokovićhoz, majd felsorolásában más sokáig kitartó sportolókat, köztük Roger Federert is felhozta példaként.

A Ferrari elnöke megtalálta a párhuzamot Hamilton, Đoković és Biles között

Pierre Wache, a Red Bull technikai igazgatója is egy teniszes hasonlatot vett elő, amikor Spában a crash.net arról kérdezte, egy műszaki szakember szemszögéből nézve mi teszi különlegessé Max Verstappent, akivel hat éve senki nem képes tartani a lépést csapattársként.

„Az, hogy ő is olyan, mint a többi sport nagy legendái. Egyesek olyan dolgokra is képesek, amire senki más nem. Nem tudom, ez hogyan lehetséges, de a képességei teszik különlegessé, akárcsak Roger Federert vagy Michael Jordant” – vette elő az NBA korszakos zsenijét is Wache.

„A versenyző az egyedüli, aki irányítja az autót, ő pedig úgy működteti azt, ahogyan senki más nem tudja. Ezáltal szabad agykapacitása is marad, így a vezetés mellett még azt is ki tudja elemezni, hogy mire van éppen szüksége. A visszajelzései azért is nagyon érdekesek, mert annyira a határokig viszi az autót, mint senki más.”

Olyat pedig alighanem tényleg csak egy technikai igazgató tud mondani, hogy nem az F1-es autó építése a bonyolult, hanem annak a versenyzőkhöz való igazítása – emiatt nélkülözhetetlen, hogy Verstappen és Sergio Pérez hogyan rezonál az aktuális modell viselkedésére.

„A versenyzőink visszajelzései az autó fejlesztése, javítása miatt fontosak. Egy gyors versenyautót megépíteni alapvetően nem nehéz. A nehéz része az, hogy olyan legyen, amit egy versenyző használni tud. Én magam nem lennék képes kihozni belőle azt a teljesítményt, ezért nagyon fontos, hogy olyan specifikus módon bánjanak vele, ahogy csak a versenyzők tudnak.”

Verstappen: 1%-on működik az agyam, amikor kérdezgettek