back to top
KezdőlapFormula 1Most akkor csalt valamelyik F1-es csapat a fékekkel vagy nem?

Most akkor csalt valamelyik F1-es csapat a fékekkel vagy nem?

-

Beindította a találgatásokat az FIA szokatlan szezon közbeni lépése a Forma–1-ben.

Miközben az F1 nyári szünetével a száguldó cirkusszal kapcsolatos hírek is ellaposodtak kissé, az FIA a Motorsport Világtanács legutóbbi ülésén szépen csendben eszközölt egy kiegészítést a technikai szabályzatban, és nyomatékosította az aszimetrikus fékrendszerek használatának szabálytalanságát. Ez a lépés pedig értelemszerűen beindította a spekulációkat arról, hogy miért volt erre szükség, és valaki szabálytalan fékrendszerrel versenyzett-e idáig.

„A fékrendszert úgy kell megtervezni, hogy minden egyes fékkörön belül a fékbetétekre ható erők azonos nagyságúak legyenek, és az adott féktárcsán ellentétes irányban ható párt alkossanak” – szólt eddig a technikai szabályzat fékekre vonatkozó pontja, amelyhez most a következő mondatot toldottál: „Bármilyen rendszer vagy mechanizmus tiltott, amely szisztematikusan vagy szándékosan aszimmetrikus fékezőnyomatékot hoz létre egy adott tengelyen.”

Verstappen, Leclerc, Red Bull, Magyar Nagydíj
Sokan egyből a Red Bullra kezdtek gyanakodni / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Mivel a technikai szabályzat szezon közbeni változtatása vagy kiegészítése nem olyan gyakori, rögtön elkezdte mindenki találgatni, hogy miért volt erre szükség, és olyan pletykák röppentek fel, melyek szerint egy vagy két csapat ilyen rendszert használhat. Persze az összeesküvés-elméletek középpontjában megint a Red Bull állt, sokan pedig rögtön ezzel látták bizonyítottnak a bikások Miami Nagydíj utáni formahanyatlását.

Az Autosport magasrangú FIA-forrásokra hivatkozva azonban arról ír, hogy szó sincs ilyesmivel kísérletező csapatokról, hanem inkább a jövőre nézve tették bele a kiegészítést a szabályokba. Az FIA szóvivője még azt is kijelentette a brit szaklapnak, hogy egyetlen csapat sem használ ilyen rendszert.

Miért volt erre szükség?

A kiegészítés lényegében megtiltja annak a fajta vagy az ahhoz hasonló rendszernek a használatát, amit a McLaren is alkalmazott több mint 25 éve, és amivel az 1997-es szezon közben bukott le. Az aszimetrikus féknyomatéknak ugyanis a kanyarodás során tudja nagy hasznát venni az adott csapat, miként tették azt a wokingiak is egy extra fékpedál segítségével – ami egyébként azóta tilos, és ilyen rendszert a mostani szabálykiegészítés előtt sem lehetett használni.

Embed from Getty Images

A McLaren trükkös megoldásához egy második fékpedál (bal oldalt a kis pedál a fék mellett) is kellett 

Az FIA ugyanakkor állítja, hogy az aszimetrikus fékrendszer használatát a szabály eddigi szövegezése sem tette lehetővé, ezért mindössze nyomatékosítani szerették volna és világosabbá akarták tenni, hogy mit lehet és mit nem, tekintettel a 2026-os szabályváltozásokra. A kiegészítést pedig azért tették bele már a 2024-es és 2025-ös technikai szabályokba, mert a csapatok kérték, hogy már 2026 előtt se lehessen ebbe az irányba fejleszteni és keresni a kiskapukat a szabály szövegében.

Az Autosport pedig hozzáteszi, hogy amennyiben valamelyik csapat tilosban járt volna, az FIA-nak nem a szabályok kiegészítése lett volna az első lépése, hanem az ilyenkor bevett módon kiadott volna egy technikai direktívát az összes csapat figyelmeztetésére.