back to top
KezdőlapFormula 1Norris nagy csatára számít Verstappen ellen, aki nem akart a győzelemről beszélni

Norris nagy csatára számít Verstappen ellen, aki nem akart a győzelemről beszélni

-

Lando Norris elárulta, számára égig simán alakult a Holland Nagydíj időmérője, bár a körülmények nem könnyítették meg a dolgukat. Ez utóbbira Max Verstappen és Oscar Piastri is kitért: előbbi elégedetten értékelt, utóbbi kevésbé.

Nem hozott meglepetést a Holland Nagydíj időmérője, legalábbis ami a pole pozíciót megszerző pilóta személyét illeti: Lando Norris remek körrel bizonyult a leggyorsabbnak, 356 ezreddel megelőzve a hazai pályán másodikként záró Max Verstappent. A címvédő ezzel megfosztotta a McLarent a teljes első sortól, hiszen a harmadik Oscar Piastri lett.

Verstappennek megszakadt a hazai sorozata, Norris óriási körrel happolta el előle a pole pozíciót

Norris idei harmadik, pályafutása negyedik rajtelsőségét érte el. „Csodálatos ez a nap, jó visszatérni [az élre], és a pole-ból rajtolni – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Jó kör volt, hogy őszinte legyek. Végig simán ment az időmérő, és összeraktam néhány jó kört, főleg ami az utolsót illeti, amely mindig a legfontosabb. A csapat nagyszerű munkát végzett, elégedett vagyok a mai nappal.”

A McLaren minden helyzetben jól viselkedett, de csak látszólag volt könnyű vezetni az autót. „Szerintem azért nehezebb, mint amilyennek tűnik – reagált Norris a felvetésre. – A panaszkodás oka, hogy nem volt könnyű odakint, soha nem lehetett tudni, hogy mire érdemes számítani, mennyivel jobban lehet nyomni, hol vannak a határok. Persze végső soron ez a mi munkánk. Nem volt könnyű, de komfortosan éreztem magam, az autó lenyűgöző volt. Hosszú idő után először kaptam némi fejlesztést a kocsira, és minden remekül működött, úgyhogy nagy köszönet jár a csapatnak.”

A brit versenyző idén Montmelóban és a Hungaroringen rajtolhatott az élről, de mindkétszer elvesztette a vezetést az első métereken. Ebből a szempontból jó hír számára, hogy Zandvoortban jóval közelebb van az első kanyar, másfelől viszont Verstappentől jó szereplésre számít. „Izgatott vagyok a holnapi nappal kapcsolatban – jelentette ki. – Biztosan kemény lesz, Max egész hétvégén gyors volt. Ma elkaptuk őket, de így is második, és jó csatára készül, pláne a hazai futamán. Szóval nagyon várom már.”

Verstappen ugyan igencsak kikapott ellenfelétől, de a második hellyel elégedett lehet. „Az egész időmérőn hiányzott egy kis tempó – kezdte. – Megpróbáltam a lehető legjobbat nyújtani, és természetesen nagyon örülök, hogy az első sorban lehetek. A szél miatt nagyon trükkösek voltak a körülmények. Folyamatosak voltak a széllökések, úgyhogy minden egyes körben más volt az érzet, ezért nem igazán lehetett kialakítani egy referenciát. Boldog vagyok a második hellyel, szerintem a tegnapi nap után ez jó eredmény.”

A címvédő sokszor látványosan küzdött az autóval a pálya egyes részein, ami nyilvánvalóan nem könnyítette meg a dolgát. „Nem a legkönnyebb most a vezetés, de csak a tizenegyes és a tizenkettes kanyarok voltak kicsit nehezek, a kör többi része viszonylag jó volt – magyarázta. – Meglátjuk, remélhetőleg holnap rendben lesz a kocsi.”

Verstappen először kapott ki hazai időmérőjén, és a győzelmek tekintetében is makulátlan aránnyal rendelkezett a hétvége előtt. A holland pilóta ugyanakkor óvatosan fogalmazott ezzel kapcsolatban. „Ez egy jó célkitűzés, de amikor az embernek több mint három tized a lemaradása az időmérőn, akkor úgy vélem, reálisnak kell lennünk – szögezte le. – Egyszerűen megpróbálom a legtöbbet kihozni a holnapi futamból.”

Piastri a Q3 első körei után még a második helyen állt, ám Verstappen a legvégén megelőzte őt.„Egyszerűen nem végeztem elég jó munkát – mondta önkritikusan. – Szerintem a kör első fele elég jó volt, a másodikban pedig nem volt meg az, amire szükségem lett volna. Az autó nagyon gyors volt ezen a hétvégén, ezért kicsit csalódott vagyok, hogy nem végeztem előrébb, de továbbra is jó versenyautó van alattunk, amellyel sok pontot lehet szerezni, és ez remélhetőleg holnap sikerülni fog.”

Piastri elégedett a McLaren fejlesztéseivel, bár hozzátette, a szeles körülmények miatt nem biztos, hogy ebből a szempontból mérvadó ez a hétvége. „Szerintem úgy viselkedik, ahogyan arra számítottunk, és mindig jó, amikor valami új dolog kerül a kocsira – ecsetelte. – Nem most a legjobbak a körülmények ahhoz, hogy megállapítsuk, mennyire hatékonyak [az újítások], de ha valami gyorsabbá teszi az autót, annak örülök.”

Hogy mire lehet számítani tőle a versenyen? Az ausztrál versenyző óvatos optimizmussal felelt. „Ez egy másik kérdés – vélekedett. – A hosszú etapon jónak tűnt a tempó, és a legutóbbi hétvégéken elég gyors voltam. Bízunk benne, hogy jó napunk lesz holnap, jól rajtolok, és ha lehetséges, akkor javítok a pozíciómon.”