back to top
KezdőlapFormula 1Kamatostul kifizette az oroszokat a Haas, indul az utazás, amire várt

Kamatostul kifizette az oroszokat a Haas, indul az utazás, amire várt

-

Közel egynapos késlekedés után elhagyhatják Hollandiát a Haas kamionjai, miután az Uralkali hétfőn megkapta a csapattól érkezett átutalást.

Bár az e hétvégi Olasz Nagydíj közelsége miatt sürgeti az idő a csapatokat, a Haas felszerelése Zandvoortban ragadt a futam leintését követően is, miután lefoglalták azokat a holland hatóságok a csapat korábbi szponzora által indított eljárás nyomán. Itt írtunk arról bővebben, hogy milyen bírósági ítélet adott igazat az orosz kemikáliavállalatnak a Haas által 2022 elején velük felbontott szerződés kapcsán. Az istálló ugyan állítása szerint pénteken megejtette a szükséges 9 millió dolláros utalást az Uralkali számára, az viszont a hétvége közelsége miatt néhány napig nem érkezett meg a cég számlájára, emiatt voltak kénytelenek Hollandiában vesztegelni a csapat kamionjai még hétfőn is, miközben a többi istálló már megindult Monza felé.

Hétfőn azonban kedvező hírek érkeztek, végbement a kulcsfontosságú tranzakció, így a Haas is szabadon távozhatott a helyszínről.

„Az Uralkali megerősíti, hogy megkaptuk a Haas tartozásának teljes összegét (kamattal és egyéb díjakkal együtt). Szintén begyűjtöttük a [2021-es] versenyautót, ami minket illetett meg a szponzori szerződés értelmében. Ezek után az Uralkali értesítette a holland hatóságokat, hogy átadhatják a Haasnak a lefoglalt tulajdonaikat, és a Haas szabadon kiviheti azokat Hollandiából” – áll a 2021-ben Nyikita Mazepint az F1-be juttató cég közleményében.

Az amerikai istálló szintén megerősítette, hogy minden akadály elhárult számukra a szezon folytatása elől, s hétfő délután a csapat felszerelése útnak indulhatott Monzába. Bár az idő rövidsége miatt minden óra számít, amikor szünet nélkül követik egymást a versenyhétvégék, hiszen csütörtökre már ismét állnia kell a motorhome-nak, és legkésőbb péntek reggelre a teljes berendezésnek üzemképesnek kell lennie, ám Észak-Olaszország földrajzi közelsége miatt nem várható komolyabb fennakadás a Zandvoortban pont nélkül maradt csapat felkészülésében.