back to top
KezdőlapFormula 1Kíváncsian várjuk az F1 válaszát Horner megdöbbentő kijelentésére

Kíváncsian várjuk az F1 válaszát Horner megdöbbentő kijelentésére

-

A Red Bull csapatfőnöke azt nyilatkozta, hogy amikor a szezon elején az övék volt a legerősebb autó, az F1 kérésére nem préseltek ki belőle mindent a sportág érdekében. Max Verstappen elismerte, hogy az autóból elveszett az egyik korábbi előnyös tulajdonsága is.

A Red Bull hónapok óta problémákkal küszködik, és egyelőre nem tűnik úgy, hogy legalább a gyökerét megtalálták volna, ezért izgalmasnak ígérkezik a szezon vége, hiába vezeti Max Verstappen perpillanat még 70 ponttal a pontversenyt Lando Norris előtt.

Horner igyekszik nyugalmat sugározni és nem eltúlozni a helyzetet. „Nem kell pánikolnunk. Próbálunk javítani a helyzeten – jelentette ki. – Idén ez még csak a negyedik alkalom volt, hogy Max előnye csökkent a tabellán. Lando még csak a második győzelmét aratta.”

Azért elismerte, hogy a több verseny óta rossz széria aggasztó, a Holland Nagydíj hétvégéjét pedig egyszerűen „rossznak” nevezte a Red Bull szempontjából. A McLaren a tavasz végén lépett eléjük az erősorrendben, de Horner tett egy érdekes kijelentést is a megelőző időszakról, amikor Verstappen az első öt futamból négyet behúzott, és gyakorlatilag az akkor felépített előnyből él azóta is.

Jos Verstappen ismét kiakadt, szerinte megállíthatatlan a Red Bull zuhanása

„Korábban 20-25 másodperc előnnyel nyertünk versenyeket, ezért Stefano megkért minket, hogy menjünk lassabban az első öt futamon. Gyorsan fordulhat a kocka” – idézte az Autosport Hornert.

A Stefanóval az F1 vezérigazgatójára, Stefano Domenicalira utalt, akitől hamarosan talán megtudhatjuk, igaz-e Horner állítása. Bő tíz éve a Mercedes dominanciája volt hasonló mértékű, de akkor a csapat egy ideig szándékosan nem járatta csúcsteljesítményre a motorját, nehogy intézkedéseket hozzanak az előnyük csökkentésére.

A Red Bull egyik korábbi előnye is a múlté

Verstappen a Holland Nagydíj után újfent beszélt a Red Bullt hosszabb ideje sújtó problémáról, és a szavaiból kiderül az is, ami megmutatkozott azután, hogy a táv első részében Norris előtt haladt, majd tehetetlenül figyelte, ahogy elmegy mellette a McLaren: a gumik kímélésében is van javítanivaló.

„Valami megnehezítette az autó vezetését az első futamok után. Nagyon nehéz rámutatni, mi okozza, de az egykörös és a hosszú etapos tempónknak is árt. Egész hétvégén ugyanezzel az akadállyal szembesültünk – mondta. –  Lassúak vagyunk, és a gumikopással is hadilábon állunk. Ez furcsa, mert az előző években elég jók voltunk benne.”

„Valami történt mostanában az autóval, amit ki kell nyomoznunk és gyorsan megjavítanunk. Az autó eleje és a hátulja nincs összhangban egymással.”

Csak Vettel megidézésével lehetne idén bajnok Norrisból, de a McLaren pont erre készül