back to top
KezdőlapFormula 1Lehet, hogy Verstappen sokat nyer, de Schumacher tempóját ő sem tudja tartani

Lehet, hogy Verstappen sokat nyer, de Schumacher tempóját ő sem tudja tartani

-

Lando Norris karrierjének eddigi legmeggyőzőbb F1-es hétvégéje egyre távolabbi múltba vezeti vissza a statisztikák böngészőit, miközben a zsinórban már ötödik futamán nem nyerő Max Verstappen egy jelentős mérföldkőről maradt le a Holland Nagydíjon.

Bár a kellemetlen sorozata, miszerint pole-ból rajtolva képtelen megtartani a vezetést az első kör végére, Zandvoortban is folytatódott, ám Norris végül fölényesen szerezte meg F1-es karrierje második futamgyőzelmét a Holland Nagydíjon. 22,896 másodperces előnye a célban az ide legnagyobb különbségű győzelem. Legutóbb a tavalyi Magyar Nagydíjon Verstappen vert ennél is többet legközelebbi üldözőjére, a legutóbbi ennél nagyobb előnnyel nyerő olyan pilóta pedig, akit nem Max Verstappennek hívnak, Lewis Hamilton volt 2021-ben Katarban. A győzelmi különbségeket persze sok tényező, például biztonsági autó is torzíthatja, illetve 2019 óta az is, ha a második helyezett a végén új gumikat vételez a leggyorsabb kör megfutásának reményében – ahogy az három éve Luszailban is történt.

Ám amikor legutóbb McLaren-pilóta nyert legalább akkora fölénnyel mint most Norris, akkor viszont még nagyon messze jártunk a leggyorsabb körért járó pont intézményétől: a 2008-as Brit Nagydíjon Hamilton tényleg komoly erődemonstráció nyomán adott 68 másodpercet a legközelebbi üldözőjének is.

Szintén Hamiltont kell elővennünk, ha a legutóbbi olyan alkalmat keressük, amikor valaki pole-t váltott győzelemre egy McLarennel: ezt a 2012-es Olasz Nagydíjon tette meg legutóbb az akkor még csak egyszeres bajnok, s Norris most tudta csak újra megismételni a hosszú idő után újra régi fényében tündöklő csapattal.

A McLaren 1985 után nyert ismét Zandvoortban, ez viszont nem olyan lenyűgöző adat, mint amilyennek elsőre kinézhet, hiszen a hétvége előtt még így is ők voltak a pálya második legfrissebb győztesei. Abban az évben Niki Lauda szerezte meg itt utolsó F1-es győzelmét, majd Zandvoort hosszú időre kikerült a versenynaptárból, a 2021-es visszatéréstől mostanáig pedig Verstappen és a Red Bull húztak be három sikert.

„Nagyon bonyolult megérteni” – egyre nagyobb bajba kerül a Red Bull?

Nem bővült a kétszázas győztesek klubja

Az előző évek itteni sikerei, majd pedig jó rajtra után Verstappennek esélye lett volna arra, hogy győzelemmel ünnepelje 200. F1-es futamát ezen a hétvégén, ám lecsúszott erről, mivel csak második lett. Az utóbbi időben a világbajnokok közül többen, Michael Schumacher, Jenson Button, Nico Rosberg, Hamilton és Sebastian Vettel is győzni tudtak 200. versenyükön.

Verstappen a 23. versenyző az F1-ben, aki eljutott 200 futamig, és persze mindannyiuk közül a legfiatalabban, már 26 évesen elérte ezt, hiszen mindenkinél korábban debütált, és azóta egyetlen futamot sem hagyott ki, miközben a versenynaptár egyre csak hízik. Ugyanakkor nem Verstappen halmozta fel a legtöbb sikert 200. futamáig. Sikerei már most is csak két pilótával összevethetők igazán, hiszen a holland háromszoros világbajnokként 61 futamgyőzelemmel áll, de karrierje ezen stádiumában Schumacher már hatszoros világbajnok volt 76 győzelemmel, Hamilton viszont háromszoros világbajnok „csupán” 58 győzelemmel.

Legutóbb, a Belga Nagydíjon először született olyan eredmény az F1 75 éves történetében, ahol az első tíz célba érkező versenyző mindegyike korábbi futamgyőztes. Ehhez képest most, egyetlen futammal később ismét megismétlődött ez a különlegesség, hiszen a Holland Nagydíj minden pontszerzője is nyert már korábban versenyt! Azzal, hogy a Hungaroringen Oscar Piastri is feliratkozott a győztesek sorába, ennek az eshetőségnek jelentősen megnőtt a valószínűsége, hiszen elég hozzá, hogy a négy élcsapat minden autója pontszerző legyen, kiegészülve akár Fernando Alonsóval, Daniel Ricciardóval, Pierre Gaslyval vagy Esteban Oconnal.

Csak Vettel megidézésével lehetne idén bajnok Norrisból, de a McLaren pont erre készül