back to top
KezdőlapFormula 1Már olimpián is nyert, de most Fangio és Reutemann nyomába kell erednie...

Már olimpián is nyert, de most Fangio és Reutemann nyomába kell erednie az új F1-es pilótának

-

Franco Colapinto az Olasz Nagydíj előtti kedden pár óra leforgása alatt vált olyasvalakiből, akinek csak az elhivatott autósport-rajongók ismerték a nevét, a keresőmotorokba egyik leggyakrabban beütött autóversenyzővé. Bár eredményesség terén vannak nála meggyőzőbb fiatalok az F1 kapuja előtt, a fiatal argentin már elért olyasvalamit, ami korunk pilótái között igazi kuriózum.

Colapinto ugyanis már részt vett olimpián, mi több, győzött is ott. Ráadásul technikai sportban, amiről tudjuk, hosszú ideje nem kvalifikál arra, hogy olimpiai sportként vegyék számításba. De akkor mégis hogyan vihette véghez ezt a tettet a most 21 éves pilóta? Kellett hozzá néhány apróbetűs megjegyzés…

A történet ott kezdődött, hogy az elektromos gokartverseny bemutatóeseményként helyet kapott a 2018-as nyári ifjúsági olimpiai játékok programjában, amit Argentína fővárosa, Buenos Aires rendezett. Ezen az olimpiák szellemiségében zajló, szintén négyévente sorra kerülő eseményen 18 év a maximális részvételi életkor, a gokart pedig a NOB és az FIA szorosabbra fűzött viszonyának nyomán kerülhetett be a programba, hiszen az FIA akkor még Felipe Massa által vezetett gokartszakága célul tűzte ki, hogy a 2024-es párizsi nyári játékok programjába teljes jogú sportágként nyerjen felvételt – ez viszont végül nem történt meg.

Egyszer már volt motorsport az olimpián, de elég csúnyán leszerepelt

 

Hat éve az ifiolimpián is csak bemutatóesemény státuszában volt jelen a gokart, vagyis érmeket nem, csak a technikai sportokhoz hasonlóan serlegeket osztottak, s a résztvevők nemzetiségét illetően sem volt szempont a diverzitás. Hat páros indult a versenyen, amiket egy fiúnak és egy lánynak kellett alkotnia. Itt kapott lehetőséget az akkor még 15 éves Franco Colapinto, aki megszerezte a rajtelsőséget a versenyre, majd María García Puig váltótársával együtt a győzelmet is elvitték ezen a technikai sportok számára történelmi jelentőségű eseményen.

Colapinto ugyan az esemény besorolása miatt nem mondhatja magát olimpiai bajnoknak, ráadásul nem is a felnőtt, hanem az ifjúsági játékokon vett részt, az viszont kétségtelen, hogy egy olimpia keretében megrendezett versenyen győzött.

Összefoglaló az olimpia keretében rendezett élménygokartozásról, majd magáról a versenyről, a videó végén a dobogó tetején ott áll a 15 éves Colapinto is.

F1-es futamon rajthoz álló, és egyúttal felnőtt olimpiát megjáró sportolóból sincs sok, csupán Bira herceg, Alfonso de Portago, Roberto Mieres, Ben Pon, Bob Said és Robin Widdows büszkélkedhetett ezen különlegességgel, na meg Alessandro Zanardi, aki paralimpiai bajnok lett.

Eltűntek az argentinok az F1-ből

Colapintóval egy nagy nemzet tér vissza a Forma-1-es rajtrácsra a hétvégi Olasz Nagydíjon. Argentína és az F1 kapcsolatáról elsőként alighanem a nagy többségnek a sportág legelső nagysága, Juan Manuel Fangio jut eszébe, aki az 50-es években megszerzett öt bajnoki címével máig előkerül viszonyítási pontként, amikor a történelem legjobb versenyzőit méregetjük egymáshoz. A nagy úttörő nyomában azonban nem sorjáztak a jobbnál jobb argentin tehetségek az európai autósportszcénában.

Máig összesen 22 argentin versenyző állt rajthoz F1-es versenyen, közülük magasan kiemelkedik Fangio az öt vb-címével és 24 győzelmével. Szintén a világbajnokság születésének éveiben jutott el 2 győzelemig José-Froilan Gonzalez, majd 1972 és 1982 között Carlos Reutemann volt még az egyedüli nagy hatást gyakorló versenyzője az országnak. 146 rajtjával nemzetének legaktívabbja, négyszer is év végi dobogós helyen végzett, 1981-ben pedig egyetlen ponttal maradt el a világbajnok Nelson Piquet mögött. Az említett hármason kívül csak Onofre Marimon és Carlos Menditeguy jutottak el két, illetve egy F1-es dobogós helyig, de mindent elmond az ország aktivitásáról a királykategóriában, hogy a negyedik legtöbb nagydíjrészvétellel rendelkező pilótájuk 21-gyel az a Gastón Mazzacane, aki 2000-2001 során a Minardinál és a Prostnál nyújtott feledhető teljesítmény után kapta meg az elbocsátó üzenetet, s máig ő Argentína utolsó F1-es pilótája.

Colapinto, Williams
Franco Colapinto – Fotó: Williams

A dolgok jelen állása szerint Colapinto is a néhány nagydíjrajtig jutó pilóták táborát erősítheti a dél-amerikai országból: megbízatása a Williamsnél csak az idei szezonból hátralévő kilenc futamra szól, jövőre pedig biztosan nem tarthatja meg az ülést, hiszen Carlos Sainz érkezik, ráadásul a spanyolnak legalább 2026-ig, Alexander Albonnak pedig 2027-ig érvényes szerződése van a csapattal.

A mezőny legújabb újonca leginkább két dologban bízhat, ha nem akarja, hogy a jövő évtől légüres térben találja magát az autósport csúcsának peremén: vagy abban, hogy Albon vagy Sainz mégis idő előtt távozik, egy-két éven belül üresen hagyva a Williams egyik ülését, vagy pedig abban, hogy felkelti egy másik F1-es csapat érdeklődését. Mindkét esethez szüksége van viszont arra, hogy ezen a kilenc futamon, mély vízbe dobva is meggyőző teljesítményt nyújtson, a csapat által elvárt pontszerző helyeket is szállítva.

Nem Schumacher, de nem is Lawson! – egészen váratlan pilótával versenyez a Williams Monzában