back to top
KezdőlapFormula 1Valami baj van, de nem értjük, hogy mi – Verstappen és a...

Valami baj van, de nem értjük, hogy mi – Verstappen és a Red Bull is tanácstalan az újabb vereség után

-

Max Verstappen és Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke sem ért, hogy mi történik az autójukkal.

Rémálomszerűen alakult a Red Bull időmérője az Olasz Nagydíjon, amelynek Max Verstappen csak a 7., Sergio Pérez pedig a 8. helyről vághat majd neki. A bikások továbbra is azokkal a gondokkal küszködnek, amelyekkel futamok óta, de mivel a mezőny annyira összerázódott a monzai kvalifikációra, ez most a helyezésekben is jobban megmutatkozott.

„Egyszerűen nincs meg az egyensúly, ezt hallani Max rádiózásaiból – nyilatkozta Christian Horner csapatfőnök az időmérő után a Sky Sports-nak. – Valami alapvetően nem jó, amit nem értünk. A Q2 nem nézett ki rosszul, de a Q3-ban mérföldekre voltunk. Mindent megvizsgálunk. A múlt héten [a Holland Nagydíjon] régebbi fejlesztéseket tettünk az autóra, hogy megnézzük, ez orvosolja-e a problémákat, de továbbra is ugyanazokkal a kezelhetőségi tulajdonságokkal és gondokkal küzdünk.”

Christian Horner, Red Bull
Horner megoldást sürget / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Horner tisztában van vele, hogy az első sort kibérelő McLaren sok pontot hozhat rajtuk vasárnap mindkét bajnokságban, így természetesen mielőbb megoldást szeretne. „Gyorsan megoldást kell találnunk, mert a McLaren jelentőset lépett előre az elmúlt néhány versenyen, és most a Ferrari és a Mercedes is előttünk van. Valami egyértelműen nem működik az autón, mérnöki megoldás fog érkezni egy mérnöki problémára” – jelentette ki.

Az autóban már a harmadik szabadedzésen is rendszeresen gesztikuláló és kormányt püfölő Verstappen az időmérőn már nem csinált ilyesmit, viszont ettől még nem érezte magát jobban az RB20-asban. „Az autót nagyon nehéz vezetni és jó egyensúlyt találni vele. Ha van egy probléma, és megpróbáljuk megoldani, keletkezik egy másik. Nem valami vezethető, mondjuk úgy. A Q2 nem volt rossz, de a Q3 ismét nagyon rossznak érződött, mindkét szetten nagy mértékű alulkormányzottsággal küzdöttem, ami miatt rengeteg időt veszítettem, és nem igazán tudtam támaszkodni a gumikra. Sokat szenvedtem ezzel, aminek az okát nem értem” – nyilatkozta a Sky Sports-nak.

Ami a futamot illeti, Monzában gyakran fullad DRS-es vonatozásba a verseny, ami nem lenne jó a Red Bullnak, de Verstappen ezt leszámítva sem optimista. „A hosszú etapok sem voltak valami ígéretesek, mert amikor nincs meg az egyensúly, a versenyen is minden nehéz lesz. Az utóbbi néhány futam nem volt nagyszerű, úgyhogy változtatnunk kell ezen és ismét versenyképessé kell válnunk.”

Verstappen szerint a majré nem akadályozhatja a Red Bull kísérletezését