back to top
KezdőlapFormula 1Komolyra fordult a helyzet a Red Bullnál, véli a tanácsadó

Komolyra fordult a helyzet a Red Bullnál, véli a tanácsadó

-

A Red Bull akár már a mai Olasz Nagydíjon elbukhatja a vezető helyet a konstruktőri pontversenyben, de még ha ez nem is történik meg, akkor is nagyon gyorsan megoldást kell találniuk a problémáikra. Helmut Marko szerint komolyra fordult a helyzet, és Adrian Newey bizonyára jól jönne.

Az Olasz Nagydíj időmérő edzése után Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke beismerte, hogy egyelőre nem értik, mi történik az autójukkal, és nincs válaszuk a már jó ideje fennálló problémákra, amelyek Monzában olyan mértéket öltöttek, hogy Max Verstappen csak a 7., Sergio Pérez pedig a 8. rajtkockát szerezte meg. Max Verstappen is értetlenül állt a történtek előtt, és amikor a Viaplay riportere rávilágított, hogy vasárnap az első sorból kezdő McLarenek jócskán faraghatnak a hátrányukon a pontversenyben (ha mind a négy autó ott ér célba, ahonnan indul, a wokingiak átvennék a vezetést), a holland azzal felelt, hogy „Igen, de ezt csakis magunknak köszönhetjük.”

Verstappen, Red Bull
Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Az első kanyartól kezdve az autó egyszerűen nem fordult többé. A Q3-ban valahogy nem fordult. Két új szett gumink is maradt, de hirtelen mindkettőn nagy alulkormányzottság lépett fel – értékelt a háromszoros világbajnok. – Az 1-es, 4-es, 6-os és 7-es kanyarban az autó nem akart kanyarodni, egyszerűen többé nem tudtam rávenni. Folyamatosan ez ment, hol túl-, máskor alulkormányzott volt, valójában egyszerre mindkettő egy kicsit. Nagyon nehéz. Közel négy tizeddel voltam lassabb a Q2-es körömnél. Bizarr, hogy ez miként lehetséges, az egyensúly hirtelen többé nem volt meg. A Q2-ben még elment, jobbnak érződött, de a Q3-ban hirtelen jött az alulkormányzottság és többé semmi nem működött.”

A nagyobb baj az, hogy a Red Bull nem érti a probléma gyökerét, és nemcsak azt, hogy Monzában mi történik vele, hanem azt sem, hogy az elmúlt hónapokban hol csúsztak félre a fejlesztésekkel. Mert valahol félrecsúsztak, ami miatt elkezdtek szezon eleji elemeket visszapakolni az autóra, hátha így rájönnek valamire, de eddig nem jöttek. Helmut Marko, a bikások tanácsadója a német Sky-nak arról beszélt, hogy a dolgok „elkezdtek komolyra fordulni.”

„Meg kell találnunk azt a pillanatot, amikor rossz irányba mentünk el. A Miami Nagydíjra kell visszatekintenünk, mert akkor még domináltunk. Az azután szerzett győzelmek viszont már csak Max képességeinek köszönhetően születtek – mondta a 81 esztendős osztrák. – Ezeknek az autóknak az összetettségével nagyon nehézzé válik a helyzet. Hálistennek van némi időnk az Azeri Nagydíjig, mert most tulajdonképpen lehetetlen bármit is tenni. A helyzet viszont elkezdett komolyra fordulni.”

Helmut Marko is tudja, hogy így nem lesznek világbajnokok / Fotó: Joe Portlock/Getty Images/Red Bull Content Pool

Sokakban nyilván felvetődött, hogy a csapat hanyatlása egybeesik Adrian Newey távozásával, hiszen a cégtől 2025 elején elköszönő tervezőzseni az utóbbi hónapokban már nem vett részt az F1-es csapat munkájában. Marko nem tulajdonította egy az egyben a 65 esztendős mérnök kiválásának a küszködésüket, de azt elismerte, hogy a megoldásban jól jönne Newey segítsége. „Newey többé nem vonódik be teljesen a folyamatokba, ami olyan tényező, amit szintén meg kell vizsgálnunk, de ennél tágabb a probléma. Az viszont igaz, hogy a tapasztalata és a tudása bizonyára segítene ebben a helyzetben” – mondta.

Ami a mai futamot illeti, Marko bízik benne, hogy jobbak lesznek, mint az időmérőn. „Hálistennek Monzában történik ez, ahol lehet előzni. Nagyon-nagyon intenzív és kemény verseny lesz. Szerintem senki nem fog tudni ellépni, még a két McLaren sem, hacsak remek szélárnyékozós játékba nem kezdenek, és nem harcolnak egymással. Nincs minden veszve, hacsak nem lesz ugyanolyan a teljesítményünk a versenyen [mint az időmérőn]. Akkor rosszul fog festeni a helyzet.”

Beismerő vallomás Hamiltontól: „Egyszerűen nem vagyok jó”