back to top
KezdőlapFormula 1Visszavonatná Magnussen eltiltását az áldozatává váló versenyző

Visszavonatná Magnussen eltiltását az áldozatává váló versenyző

-

Kevin Magnussen összegyűjtötte az eltiltást érő 12 büntetőpontot, de az utolsó 2 kiosztásával még az a pilóta sem ért egyet, aki ellen bemutatta kihágást érő manővert.

Magnussen így nem indulhat az F1 következő versenyén Azerbajdzsánban. A Haas pilótája egész évben borotvaélen táncolt a küszöbértéket jelentő pontmennyiséggel, tavasz óta vigyáznia kellett, nehogy még két fekete pontot begyűjtsön, mert az aktiválja az eltiltást, és ez az Olasz Nagydíjon bekövetkezett.

Magnussen vétsége az volt, hogy bevetődött Pierre Gasly mellé, ami kis koccanással végződött. Az Alpine versenyzője furcsállta a döntést, szerinte vetélytársa nem érdemelt büntetést.

„Őszintén, ez semmi sem volt – jelentette ki. – Szóltak, hogy tízmásodperces büntetést kapott, ami meglepett. Előzni próbált, aminek a végén fej-fej mellett voltunk, és nem vesztettem időt. Meglepett a döntést, és remélem, visszavonható, mert ha így marad, az egyértelműen igazságtalan lenne vele szemben.”

A Ferrari olyat tett Monzában, amire még soha senki nem volt képes

A büntetőpontozás rendszerét 2014 óta használják a Forma-1-ben, hogy a sok balhét okozó és kihágásokat sorozatosan elkövető versenyzőket fegyelmezzék és elvegyék a kedvüket a túlzott agresszivitástól. Ennek lényege, hogy aki egy tizenkét hónapos időszakon belül 12 büntetőpontot összegyűjt, azt eltiltják egy futamra.

Fernando Alonso, aki nem mellesleg 8 büntetőpontnál jár és szintén óvatosságra van kényszerítve a szezon végéig, Gasly-hoz hasonlóan nem ért egyet a dán eltiltásával és a szimpátiájáról biztosította őt.

„A büntetőpontokat veszélyes vezetésért kellene osztani, ami veszélyeztet másokat. Nincs előttem a lista, de azt hiszem, [Magnussen] némelyik pontját olyasmikért kapta, mint a bokszutcai fehér vonal átlépése, veszélyes kiengedés a bokszból, satöbbi. Ez benne van a versenyzésben, bokszutcán áthajtásos vagy ötmásodperces büntetést kell adni érte, de nehezebb megérteni, miért kell büntetőpontot adni az ilyen dolgokért” – mondta.

Magnussen az első az F1 történelmében, akit eltiltanak egy futamról a büntetőpont-rendszerben regisztrált túl sok kihágás miatt. Az autóját a Haas egyik jövő évi pilótája, a jelenleg az F2-ben érdekelt Oliver Bearman fogja vezetni Bakuban. Mint ismert, nem lesz újonc, hiszen Szaúd-Arábiában már be kellett ugrania a Ferrarihoz a vakbélgyulladást kapó Carlos Sainz helyére, és remekül helytállt.

A McLaren csapatfőnöke elmondta, miért nem alkalmaztak csapatutasítást Norris és Piastri között