back to top
KezdőlapFormula 1„Nem történt árulás" – Wolff nem bánja, hogy lehetővé tette Hamilton távozását...

„Nem történt árulás” – Wolff nem bánja, hogy lehetővé tette Hamilton távozását a Ferrarihoz

-

Toto Wolff szerint Lewis Hamiltonnak is szüksége lehetett a változásra és megújulásra, miközben a hétszeres világbajnok megérti, hogy miért nem adtak neki hosszabb távú szerződést.

Lewis Hamilton 12 közös szezon után az idei szezon végén búcsút int a Mercedesnek, hogy jövőre már a Ferrari versenyzője legyen. Mindezt ugyanakkor csakis azért tehette meg, mert tavaly augusztusban aláírt új mercedeszes szerződésében szerepelt egy kilépési záradék, azaz a brackley-i istálló lényegében 1+1 éves hosszabbítást kötött vele. Ennél hosszabbat azért nem, mert Toto Wolff nem akart ugyanabba a folyóba lépni Andrea Kimi Antonellivel, amibe Max Verstappen F1-be érkezésekor lépett, és nem akarta, hogy az olasz szupertehetség kicsússzon a kezei közül.

Ezzel az osztrák üzletember azonban nyitva hagyta az ajtót a hétszeres világbajnok előtt, aki élt is ezzel. Amikor a BBC arról érdeklődött a Mercedes csapatfőnökénél, hogy utólag nem bánta-e meg, hogy lehetővé tett egy ilyen lépést, Wolff határozottan felelt. „Nem. Csapatként döntöttünk így, és mindig is nagyon nyíltak voltunk Lewis-zal. A jó dolog vele kapcsolatban pedig az, hogy képes a te helyedbe képzelni magát, és megérteni az álláspontodat. Úgyhogy ebből a szempontból nincs bennünk rossz érzés, nem történt árulás.”

Forma-1, Lewis Hamilton, Olasz Nagydíj 2024
Fotó: Gergely Makai Photography

„Eközben neki is jókor jött a váltás. Ez a leghosszabb pilóta–csapat kapcsolat, 12 évet ölel fel. Talán bizonyos módon neki is szüksége volt a változásra és megújulásra. A Ferrarinak vezetni hatalmas presztízs, és talán nekünk, csapatként is fontos felszabadítani magunkat és más irányba menni” – mondta az osztrák üzletember.

Ezzel az is eldőlt, hogy Hamilton nem a Mercedesszel válik minden idők legtöbb világbajnoki címer nyert pilótájává, amennyiben valaha sikerül neki a 8. vb-cím. Wolff kérdésre elmondta, a 2021-es Abu-dzabi Nagydíjon történtek, ahol Hamilton az FIA hibája miatt nem lett nyolcszoros világbajnok, semmit sem változtatnak a 39 esztendős brit megítélésén.

„Másik nézőpontból kell nézni ahhoz képest, ahonnan mi nézzük. Ő minden idők legnagyszerűbb F1-es pilótája, minden rekordot megdöntött, és már csak egyetlen, a bajnoki címek számának rekordja van hátra, ahol egyenlően áll Michel Schumacherrel, egy másik nagyszerű, ha – Lewis-zal együtt – nem minden idők legnagyobb pilótájával. Úgyhogy ez van, ezen már nem tudunk változtatni. Szerettem volna, ha máshogy történik? Hát persze. Úgy gondolom, hogy bármennyire is igazságos volt, ami 2021-ben történt? Nem, nem gondolom. De nem fordíthatjuk vissza az időt, és vannak rosszabb dolgok egy verseny vagy világbajnoki cím elvesztésénél. A világban odakint sokkal nagyobb drámák zajlanak.”

Búcsúzik az F1 egyik veteránja? – már a héten eldőlhet a sorsa