back to top
KezdőlapFormula 1Most megdöbbent a világ egy eltiltáson, pedig 30 éve még sokkal könnyebben...

Most megdöbbent a világ egy eltiltáson, pedig 30 éve még sokkal könnyebben szórták őket az F1-ben

-

Kevin Magnussen az első versenyző a Forma-1-ben, aki a 2014-ben bevezetett büntetőpontrendszer nyomán kapott egy futamra való eltiltást, de ez semmi ahhoz képest, hogy 1994-ben három pilótát is elmeszeltek, köztük két verseny leforgása alatt Michael Schumachert és Mika Häkkinent is.

A Haas dán pilótája öt a pályán elkövetett vétség, ütközés vagy leszorítás során halmozta össze a 12 büntetőpontot, ami azt eredményezte, hogy a hétvégi Azerbajdzsáni Nagydíjon nem állhat rajthoz, Oliver Bearman fogja helyettesíteni.

Eltiltásokat történelmileg is csak elvétve osztogatnak a királykategóriában, az F1.com összesítése szerint nyolc, a Racefans szerint tíz ilyenre volt eddig példa a sportágban – értelmezés kérdése például, hogy 2006-ban az F1-re alkalmatlannak nyilvánított Ide Judzsi szuperlicencének bevonása eltiltásnak számít-e.

Magnussen idén már a Miami Nagydíjig összeszedett 10 büntetőpontot, és a teljes szezont ki kellett volna húznia további vétség nélkül, hogy elkerülje az eltiltást. Egyesek szerint túl szigorú ez a szankció a dánnal szemben, hiszen kisebb hibákból adódtak csak össze, és önagában egyik sem volt olyasmi, ami eltiltást érdemelne.

Az alábbi videó bemutatja az összes esetet, amiért Magnussen büntetőpontokat kapott idén:

Persze azt is lehet mondani, hogy a múltban voltak kegyetlenebbek ezek az ítéletek, hiszen akkor még többnyire egyetlen vétség elég volt ahhoz, hogy egy futamra partvonalra állítsa a határt átlépő pilótát. Az F1 egyik legzűrzavarosabb szezonja, 1994 hozta el ebben a csúcsot, abban az évben ugyanis három versenyzőt is eltiltással sújtottak, köztük két későbbi világbajnokkal, Schumacherrel és Häkkinennel.

Eddie Irvine-nak még csupán a harmadik F1-es versenye volt az 1994-es szezonnyitó Brazil Nagydíj, amikor egy négy autót érintő, ijesztő baleset okozása miatt elmeszelték. Az északír a fűre szorította a debütálófutamát teljesítő Jos Verstappent, akinek Benettonja ott megpördült, majd összeszedte Irvine, Martin Brundle és Éric Bernard autóját is, miközben az övé a levegőbe emelkedve szaltózott is egyet. Mindenki épségben megúszta az esetet, ami akkoriban még nem volt készpénznek vehető, Irvine-ra viszont egyfutamos eltiltást szabtak ki. Csapata, a Jordan fellebbezett az ítélet ellen, de ezzel csak még nagyobb bajt hozott a pilóta fejére, hiszen az FIA három versenyről való eltiltásra módosította az ítéletet.

Azon a nyáron a Német Nagydíj rajtbalesetének 11 autó esett áldozatául, az ütközések egyik láncreakcióját Mika Häkkinen váltotta ki azáltal, hogy a belső íven próbálkozva összeütközött későbbi csapattársával, a williamses David Coultharddal. A McLaren kicsúszott és néhány további autót is eltalált, mielőtt a falnak csapódott, az FIA pedig el is tiltotta a következő versenytől a finnt – amit a McLaren, talán okulva az Irvine-nal történtekből, el is fogadott.

Michael Schumacher azévi eltiltási ügye alakult a legszövevényesebben. A német kezdeti vétsége mindössze annyi volt, hogy a két felvezető kör során egyaránt megelőzte az előle induló, de szerinte túl lassan haladó Damon Hillt. Schumacher tíz másodperces stop&go büntetést kapott, amit viszont a csapat kérésére sokáig nem töltött le, amíg a Benetton egyezkedni próbált arról az FIA-val. A német végül a kizárást jelentő fekete zászlót is megkapta, de ennek ellenére is elautózott a célig, második helyét azonban utólag elvették. Emellett két futamra szóló eltiltást is kapott, amit a Benetton fellebbezése miatt nem léptettek azonnal érvénybe – ám amint a fellebbezés elbukott, a németnek ki kellett hagynia az olasz és a portugál futamot.

A 30 évvel ezelőtti három eset óta két másik eltiltás történt csupán, de ezek közül az egyik úgy alakult, hogy az érintettnek, Jacques Villeneuve-nek valójában nem kellett futamot kihagynia. A bajnoki címért küzdő kanadait a szezon hajrájában, Szuzukában az edzésen amiatt találták vétkesnek, mert nem lassított kellően a leálló Jos Verstappen miatt belengetett sárga zászlóknál. Más versenyzőket is elmeszeltek ott emiatt, Villeneuve-nek azonban ez már a negyedik ilyen esete volt ebben az évben, s mintegy a büntetőpontok előfutáraként ez már eltiltást eredményezett számára a következő versenyre. A kanadait annak a bizonyos hétvégének a futamától, a Japán Nagydíjtól tiltották el, ám a Williams fellebbezett, és mivel már nem volt idő lebonyolítani a tárgyalást, Villeneuve mégis elrajtolhatott a futamon. Utólag elbukott a fellebbezés, a megítélt eltiltást pedig kizárás formájában juttatták érvényre, elvéve az 5. helyet a pilótától, aki ezzel egy ponttal Schumacher mögé csúszott az emlékezetes szezonzáró előtt.

A legutóbbi eltiltásos eset pedig Romain Grosjeané 2012-ből. A francia első teljes évét töltötte az F1-ben, gyorsaságát azonban több baleset is kísérte. Bár büntetőpontok még ekkor sem léteztek, az FIA az ismétlődő bajkeveréseire reagálva is adott leckét Grosjeannak azzal, hogy a spái rajbaleset okozása után eltiltotta őt a következő futamtól, az Olasz Nagydíjtól.

A büntetőpontrendszer ötletéhez éppen a francia ügye adta az inspirációt, ezzel tették számszerűsíthetővé a versenyzők vétségeit, annak reményében, hogy igazságosabb, egyenlőbb elbírálás alá esnek majd a pilóták. 2023-ban már Pierre Gasly is a veszélyzónába került, 10 pontnál tartott, és az FIA akkor még érezhetően el akarta kerülni, hogy a francia a szabály áldozata legyen: enyhítettek is a büntetőpontok begyűjtésének kritériumain, és tavasszal volt is rá példa, hogy furcsamód elmaradt a szankció ezen formája az Alpine pilótája felé, amikor már csak egyetlen vétségre volt az eltiltástól.

Magnussen már nem volt ilyen szerencsés, ő lett az első az F1-ben, aki tíz év után áldozatául esett ennek a szabálynak – még ha a rosszfiúi skatulyából valamelyest ki is húzza, hogy néhány incidensét, például a Lewis Hamilton elleni keménykedését a miami sprinten jól megfontolt csapatérdekből tette, így hagyva némi egérutat a pontszerzésért hajtó csapattársának, Nico Hülkenbergnek.

Azon viszont talán érdemes lenne elgondolkodni a büntetőpontrendszer jövőjét illetően, hogy a kibővült naptár miatt a versenyzőknek is több hibázási lehetőséget adjanak. 2014-ben, a szabály bevezetésekor 19 futamból állt a szezon, idén viszont már 24-ből, ráadásként kibővítve még hat sprintversennyel, ami összességében tizeneggyel több rajtszituációt jelent, a versenyzéssel töltött idő jelentős megnövekedése mellett pedig könnyebb is egy év leforgása alatt mellényúlni annyiszor, hogy azok halmozódása eltiltást érjen.

A Ferrari főnöke elárulta, miért esett kútba Newey szerződtetése