back to top
KezdőlapFormula 1Végre hivatalos: új F1-es csapata bejelentette a sikergyáros tervező, Adrian Newey érkezését

Végre hivatalos: új F1-es csapata bejelentette a sikergyáros tervező, Adrian Newey érkezését

-

Pont került az utóbbi évek egyik legizgalmasabb Forma-1-es átigazolási ügyének végére, ami ráadásul rendhagyó módon nem egy versenyző, hanem egy mérnök körül bontakozott ki. A Red Bullt jövő tavasszal elhagyó Adrian Newey 2025-től az Aston Martinnál folytatja a pályafutását, ahol egy negyedik csapatot is megpróbálhat a sport csúcsára juttatni.

Vannak azok a bejelentések, amelyek tényleg derült égből villámcsapásként érik az F1 közösségét, másoknak azonban a híre már jóval megelőzi a hivatalossá válásukat. Utóbbinak is egy extrém esete Newey Aston Martinhoz való igazolása, hiszen a Sky Sports például már előzetesen is úgy reklámozta a közép-európai idő szerint 12 órára beharangozott Aston Martin-sajtótájékoztató közvetítését, hogy azon a brit sztártervező bemutatását lehet majd nézni. Emellett a napokban már arról is olvashattunk, milyen bődületes fizetést kap a 65 éves szakember új csapatánál, illetve a szolgálataiért szintén harcoló Ferrari csapatfőnöke, Frédéric Vasseur is elmondta, miért nem neki sikerült megszereznie Newey-t.

Newey az 1980-as évek óta dolgozik a Forma-1-ben, az első, az ő kézjegyeit is hordozó versenyautó a March 1988-as modellje volt. Hamar a sport egyik legnagyobb elismertségű mérnökévé lépett elő, a 90-es években bajnoki címeket nyert a Williamsszel és a McLarennel, egy évvel indulása után pedig csatlakozott a Red Bullhoz, ahol közel két évtized alatt hét egyéni és hat konstruktőri cím megszerzéséből vette ki aktívan a részét.

A Red Bulltól való távozását idén tavasszal, 18 év együtt töltött év után jelentette be, a sejtések szerint nem függetlenül az istállón belül Christian Horner körül kialakult hatalmi belharctól.

Lawrence Stroll, az Aston Martin F1-es csapatának tulajdonosa a sajtótájékoztató elején rögtön a lényegre tért: Adrian Newey társtulajdonosként, illetve technikai partnerként csatlakozik a csapathoz.

Hamarosan maga az „ünnepelt” is színpadra lépett, Newey azzal kezdte, idén április vége felé fogalmazódott meg benne, hogy új kihívásra van szüksége. Megerősítette, 2025, március 1-jén fogja ténylegesen megkezdeni a munkát az Aston Martinnál, miután lejár a Red Bull-lal meglévő szerződése, vagyis a 2026-os új szabályok szerint épülő autó fejlesztésére már neki is lesz ráhatása.

„Ez hatalmas hír. Adrian a világon a legjobb abban, amit csinál, a szakmája csúcsán van, én pedig elképesztően büszke vagyok arra, hogy csatlakozik az Aston Martin Aramco Formula One Teamhez. Ez a legnagyobb sztori, mióta az Aston Martin név visszatért a sportba, és újabb demonstrációja azon ambíciónknak, hogy olyan F1-es csapatot építsünk, amely képes a világbajnoki címekért harcolni” – olvashatók Lawrence Stroll szavai a csapat közleményében.

„Amint Adrian elérhetővé vált, tudtuk, hogy össze kell hoznunk ezt. A kezdeti beszélgetéseink megerősítették, hogy megvan a közös vágy az együttműködésre egy életben egyszer adódó lehetőség keretein belül. Adrian versenyző, és az egyik legversenyképesebb ember, akivel valaha találkoztam. Amikor látta, hogy mit építettünk Silverstone-ban, az elképesztő AMR technológiai campusunkat, a tehetséges emberek csoportját és az új szélcsatornánkat, hamar megértette, hogy mit akarunk elérni. Nyerni vagyunk itt, miként ő is. Adrian osztozik az éhségünkben és ambíciónkban, hisz ebben a projektben, és segíteni fog az Aston Martin Aramco Formula One következő fejezetének írásában.”

„Örömmel csatlakozom az Aston Martin F1-es csapatához – mondta a 65 esztendős mérnök. – Nagyon inspirál és lenyűgöz az a szenvedély és elkötelezettség, amit Lawrence mutat minden dolog iránt, amibe belefog. Lawrence elkötelezett az iránt, hogy világverő csapatot építsen. Ő az egyetlen többségi csapattulajdonos, aki aktívan részt vesz a sportban. Az elkötelezettségét demonstrálja az AMT technológiai campus fejlesztése és a silverstone-i szélcsatorna, ami nemcsak párját ritkítja, hanem olyan az elrendezése is, amely remek munkakörnyezetet teremet. Az olyan nagyszerű partnerekkel együtt, mint a Honda és az Aramco, az infrastruktúra minden kulcsrésze megvan, ami ahhoz kell, hogy az Aston Martin világbajnok csapat legyen, én pedig már várom, hogy segítsek elérni ezt a célt.”

Az Aston Martin egyúttal épülő új főhadiszállásának egy újabb épületét is megnyitotta a napokban, Newey bemutatása pedig stílusosan már ebben kapott helyet.