back to top
KezdőlapFormula 1Győzött a józan ész a McLarennél, meghozták a várva várt döntést

Győzött a józan ész a McLarennél, meghozták a várva várt döntést

-

A McLaren szakít a filozófiájával és Lando Norris támogatása felé mozdul el, vagyis innentől többször hozhat Oscar Piastri számára fájdalmas döntéseket.

Erről Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke beszélt, lényegében tehát eljött a csapatutasítások ideje a Max Verstappen elleni bajnoki csatában. Néhány versennyel ezelőtt a McLarennél még kitartottak amellett, hogy a házon belüli csatában győzzön a jobb, a Hungaroringen így Norrist visszarendelték Piastri mögé, hiába haraphatott volna még nagyobbat a Red Bull címvédője elleni hátrányából.

Az előző versenyen, Monzában hasonló helyzet állt elő, igaz, itt nem az 1., hanem a 2. helyet ajándékozhatták volna a britnek, de a külső szemlélők logikája a csapaton belüli sorrend felállítását diktálta volna már annál a rajt utáni jelenetnél is, amely során Piastri agresszíven elment csapattársa mellett, és Norris pozíciót vesztett Charles Leclerc-rel szemben is. Hasonló helyzetek elvileg nem várhatók a McLarennél a jövőben, mert döntést hoztak a témában – ez ugyan Piastri híveiben és a semleges sportkedvelőkben visszatetszést kelthet, elkerülhetetlen ahhoz, hogy Norrisnak legyen esélye a vb-címre, és ne veszítsen pontokat a másik narancssárga autó miatt.

„Az elképzelésünk az, hogy nyerni akarunk, de a megfelelő módon – nyilatkozta Stella a BBC-nek. – Lando támogatása felé mozdulunk el, de nem akarunk túlságosan messzire menni és eltávolodni az alapelveinktől. Az alapvetésünk az, hogy mindig a csapat érdeke az első, és a sportszerűség fontos a versenyzéshez való hozzáállásunkban, mindkét pilótánkkal tisztességesen akarunk bánni.”

Nem akarunk további olyan helyzeteket, mint Monzában, ahol az egyik kanyarhoz az 1. és a 2. helyen érkeznek meg az autóink, abból kijőve pedig az 1. és a 3. helyen állnak. Ez hátrányos a csapatnak. A csapat érdeke az első, és az ilyen helyzeteket rendeznünk kell.

A McLaren azt csiripeli Piastrinak, jó befektetés neki, ha segíti Norrist

Monzába érkezve nyitva hagytuk az ilyen kérdésekre a megoldást, Monza után viszont három célt fogalmaztunk meg: a pályán történő események ne ártsanak a csapatnak, nyerjük meg mindkét bajnokságot úgy, hogy mindkét pilóta segít, és hogy ne felelőtlen viselkedéssel nyerjünk. Bakuban ezeket a célokat kitűzve versenyzünk.

A McLaren csapatfőnöke azt mondta, mindkét versenyzője elfogadta az érvelést. A párbeszédek konstruktívak voltak. Amikor megkérdeztem Oscartól, hogy hajlandó lenne-e átadni a győzelmet, azt felelte, ez fájdalmas lenne, de ha az a helyes lépés, megteszi” – mondta, és Norris véleményét is elárulta.

„Rendben van, amikor alkalmanként segítenek egymásnak a csapattársak, de nem akarjuk rutinszerűvé tenni, hogy egyikük megérdemelt pontjait feláldozzuk a másik kedvéért. A McLaren és Lando sem így akar nyerni. Amikor megkérdeztem Landót, azt mondta, elfogadja, ha az Abu-dzabi Nagydíj után hiányozni fog neki néhány pont amiatt, hogy nem helyes lépésekkel segítették volna hozzájuk.”

Nyolc nagydíjjal a bajnokság vége előtt Norris hátránya 62 pont Verstappentől. Piastri esélye a vb-címre már tényleg inkább csak matematikai síkon létezik, ő 44 ponttal követi csapattársát a tabellán. Korábban hivatalosan tiltották a helycserére vonatkozó csapatutasításokat a Forma-1-ben, de az istállók virágnyelven azért ki tudták játszani őket („Fernando is faster than you„).

Az Aston Martin még nem végzett: jöhet az Alonso–Verstappen álomcsapat?