back to top
KezdőlapFormula 1Részletek derültek ki a szezon utáni, extra F1-es versenyről

Részletek derültek ki a szezon utáni, extra F1-es versenyről

-

A csapatokban közös az akarat aziránt, hogy már az idei évad végén megvalósítsák azt a soha nem látott ötletet, amelyben fiatal, a Forma-1-be igyekvő pilóták versenyeznének egymás ellen jelenlegi F1-es autókkal.

Pár hete nyilvánosságra bukkant már a paddockban a csapatvezetők legújabb, formabontó ötlete, amivel az F1 felé igyekvő újoncok erősen limitált tesztlehetőségeit szeretnék értékesebbé tenni: a terv szerint a szezonok végén, az Abu-dzabi Nagydíjat követően a szokásos újoncteszt helyett a fiatalok számára egy versenyt bonyolítanának le, így élesben, tétre menő küzdelemben mérhetnék össze a tudásukat a Red Bull, a McLaren, a Ferrari, a Mercedes és a többi csapat növendékei az idei szezonban használt F1-es autókban.

Christian Horner az Azeri Nagydíj hétvégéjén úgy fogalmazott, egyre valószínűbb, hogy már idén decemberben valósággá válhat az elképzelés, s hozzátette, ő volt az, aki elsősorban felvetette ezt az újszerű ötletet az F1 Bizottság legutóbbi ülésein.

„Úgy megy ez, mint minden más az életben. Ha tényleg meg akarjuk csinálni, akkor megcsináljuk. Egyértelmű szándék van arra, hogy már idén megtörténjen. Alapvetően a sprintversenyek szabályainak átemlésével kiválóan megoldható. Nem kell túlkomplikálni.”

A csapatvezetők támogatják az F1 legújabb extrém sprintfutamos ötletét

Ahogy tehát az már korábban is elhangzott, nem egy teljes, 305 kilométeres F1-es versenytávra eresztenék egymásnak az újoncokat, hanem egy nagyjából 100 kilométeres sprintre, amit egy időmérő előzne meg. Ennek az időmérőnek a szabályait azonban bizonyosan át kell fogalmazni a megszokott Q1-Q2-Q3-as lebonyolításról, hiszen mint Horner most elárulta, a tervek szerint nem 20, csak 10 autó lesz majd ott a rajtrácsán.

„Minden csapatnak csak egy autója lesz a kettő helyett. Tulajdonképpen csak másképpen használjuk fel a tesztkilométereket, amiket egyébként is teljesítenének azon a napon. Szóval úgy gondolom, egyetlen nap alatt le fog zajlani az esemény egy időmérővel és egy sprintversennyel” – magyarázta.

„Szerintem egy ilyen bajnokságon kívüli sprintverseny a fiatal pilóták számára nagyszerű lehetőség. Egy sűrű szezon végén rendezzük, de ahelyett, hogy csak gumikat és üzemanyagot égetnénk, és minden versenyző eredményességével csak a saját csapata lenne tisztában, tíz versenyzőnek lehetőséget adunk arra, hogy a jelenlegi autókkal egy sprintversennyel felérő futamot teljesítsen.”

Még ha nagyjából már létezik is egy működő szabályrendszer a versenynap lebonyolítására, a logisztikán túl is akadnak még bőven tisztáznivalók. A csapatok fontosnak tartják valamilyen belépési küszöb meghatározását, elkerülve azt, hogy egyes autókba fizetős pilóták vásárolják meg maguknak ezt a kivételes versenyzési lehetőséget. De nemcsak az alsó, hanem a felső küszöb is fontos: a jelenlegi tesztszabályok szerint az a pilóta tekinthető újoncnak, aki legfeljebb 2 F1-es versenyen állt rajthoz karrierje során – egyelőre nem tisztázott, hogy ezt fogják-e alkalmazni az újoncfutamon is. Eszerint Oliver Bearman, aki Bakuban második F1-es futamára készül, jelen állás szerint még éppen rendelkezne a részvételi joggal, Liam Lawson viszont, aki tavaly öt futamon is indult az AlphaTaurival, már túl tapasztaltnak minősülne hozzá.

Az persze még a jövő zenéje, hogy mely pilótákat neveznék a csapatok erre a versenyre – ami, ha elfogadják, várhatóan az Abu-dzabi Nagydíj utáni kedden vagy szerdán, december 10-én vagy 11-én zajlana –, de a már bejelentett jövő évi újoncok részvétele szinte garantált, mint a Mercedesnél Kimi Antonelli, az Alpine-nál pedig Jack Doohan. A McLarennél Patricio O’Ward, a Ferrarinál Robert Svarcman, a Red Bullnál Isack Hadjar, az Aston Martinnál Felipe Drugovich lehetne esélyes, lévén ők a csapatok legmagasabb polcon álló, de még F1-es versenytapasztalattal nem rendelkező tesztpilótái.

A McLaren elnöke üzent a kanapén söröző F1-szakértőknek