back to top
KezdőlapFormula 1Leclerc megszakértette, miért nem nyert az előző három bakui pole-ból, és miért...

Leclerc megszakértette, miért nem nyert az előző három bakui pole-ból, és miért nyerhet most

-

Charles Leclerc számára nem újdonság a rajtelsőség az Azeri Nagydíjon, ám érzése szerint most van a legjobb esélye arra, hogy győzelemre váltsa a szombati erős formát a Ferrarival.

Ebben az évtizedben még nem lehetett kiszorítani a Ferrari monacói pilótáját a bakui rajtrács első helyéről, 2021 óta az összes időmérőt ő nyerte itt (beleértve még a tavalyi sprintversenyét is), ám egyúttal éppen ez a pálya a zanzásított változata is Leclerc pole-nehéz karrierjének, hiszen az itteni futamok egyikét sem tudta megnyerni.

Most viszont a monzai győzelem emlékével érkezett a Ferrari Bakuba, a két pálya pedig a hosszú egyenesek és a lassú kanyarok révén jellegében valamelyest hasonlóságot is mutat egymással. Leclerc ráadásul most szerezte meg a legnagyobb különbséggel az itteni pole-t, 321 ezredet adott a másodikként végző Oscar Piastrinak. Arra a felvetésre viszont egyértelmű válasza volt, hogy rakott-e már össze a mostaninál erősebb kört ezen a pályán.

„A legjobb itteni körömet 2021-ben futottam, amikor az autó seho… na jó, nem mondom, hogy sehol sem volt, de nagyon küzdöttünk vele, általában a 7. és a 12. hely között. Akkor tényleg hatalmas meglepetés volt, hogy itt pole-t szereztem” – utalt Leclerc az abban a nyeretlen szezonban a Ferraritól tényleg különlegességnek számító eredményre.

„De a mostani kör is jól volt, körről körre javultam, és tudtam, hogy a teljesítmény ott van az autóban, csak jól össze kell raknom a végén a Q3-at, ami sikerült is, így nagyon elégedett vagyok.”

A csapatsorrend csak az egyik dolog, ami nem tudja kimenteni Norrist a 17. rajthelyről

Leclerc-t nem nyomasztja, hogy vasárnap folytatódna a bakui átok, és ismét kicsúszik a kezéből a győzelem, értékelése szerint az elmúlt négy évből most van a legjobb helyzetben a Ferrari, amely ráadásul idénre balanszírozni is tudta az autó időmérőn és versenyen mutatott teljesítményében az utóbbi időben meglévő különbséget.

„Az elmúlt három pole-pozíciós évre visszatekintve, csak az egyik évben volt pole-ra érdemes autóm, 2021-ben és 2023-ban viszont kivételesen jó kört sikerült összehoznom, de azokban az években nem is számítottam győzelemre. 2022-ben felrobbant a motorom, miközben az élen haladtam, sajnálatos eset. Most viszont remélem, hogy a hétvégén látott tempónkat holnapra is átmentjük, ami nem vehető készpénznek, hiszen teljesen más lesz magas üzemanyagszint és a gumikopás mellett is megtartani az előnyt. De ha sikerül, akkor remélhetőleg hazavihetjük a győzelmet” – összegzett a monacói, akinek a célban eddig a tavalyi 3. hely a legjobb azerbajdzsáni eredménye.

Leclerc-nek tehát zsinórban négy rajtelsőségnél jár Bakuban, ugyanekkora jelenleg is futó sorozattal Max Verstappen rendelkezik Spielbergből és Abu-Dzabiból. Az egyazon pályán sorozatban megszerzett pole-ok rekordját Ayrton Senna tartja, aki 1985 és 1991 között Imolában nyerte meg az időmérőt hét egymást követő évben.

Részletek derültek ki a szezon utáni, extra F1-es versenyről