back to top
KezdőlapFormula 1Hátborzongató, ahogy kis híján elütötte szerelőjét a garázsból a ventilátorral együtt kihajtó...

Hátborzongató, ahogy kis híján elütötte szerelőjét a garázsból a ventilátorral együtt kihajtó Albon

-

Minden szempontból olcsón megúszta a Williams az Azeri Nagydíj időmérőjének végén elkövetett hibát, egy másik autót viszont utólagosan kizártak az időmérőről. 

Ha egy sisakfóliát ki szabad dobni az autóból, akkor biztos egy ventilátort is! – Alexander Albon már viccelődik a történtekkel, pedig nem sokon múlott akár egy súlyos sérülés is, amikor az utolsó Q3-as menetére kapkodva küldte ki a csapat a thai pilótát, aki már az előtt megkapa a jelet az indulásra, hogy a felső légbeömlő hűtését felügyelő szerelő eltávolíthatta volna a ventilátort az autóról.

Mint a Racefans által közzétett videóból kiderül, a szerelő csak lélekjelenlétének és villámgyors reakciójának köszönhette, hogy el tudott lépni az autó jobb hátsó kereke elől, amikor őt is meglepve Albon a gázra lépett.

„Egy kicsit sietnünk kellett, hogy elcsípjünk egy szélárnyékot. Szerintem ezen a pályán még Monzánál is hatékonyabb a szélárnyék, mert lassú kanyarból fordulunk rá a célegyenesre, így nem veszítünk annyit a piszkos levegőben” – kezdte a történtek értelmezését Albon, akit a Motorsport idéz.

„Szűk időintervallumba kellett beférnünk, várakozó állásponton voltam a garázsban, és hát igen, rajta felejtettük a hűtőt az autón. Frusztráló, de jobb, hogy a Q3-ban történt, semmint a Q1-ben vagy a Q2-ben. Hiba volt, amiből tanulnunk kell, de előfordulnak ilyenek, nem haragszom a csapatra.”

A 23-as számú Williams így egy méretes hűtőberendezéssel a tetején hajtott ki a bokszutcából, akkor azonban a csapata gyorsan megállásra szólította fel. Ilyen állapotban az autó semmiképpen nem vághatott volna neki a mért körének, egyrészt mert az elzárt felső hűtőnyílás miatt a motor gyorsan túlmelegedett volna, másrészt pedig a méretes eszköz esetleges leesése is komoly veszélyforrás jelentett.

A bokszkijáratnál a pálya szélére húzódó Albon feladata az volt, hogy a csapat instrukcióit követve a feje fölé nyúlva megragadja a ventilátort, és kidobja azt az autóból, hogy az ott tartózkodó sportbíró felvegye. Némi küzdelem után sikerült is ez a pilótának, ám már éppen túl későn ahhoz, hogy időben meg tudja kezdeni gyorskörét. Az időmérőt így a 10. helyen zárta Franco Colapinto mögött, ezáltal pedig először győzte le őt csapattársa egy kvalifikáción a 2022-es Brit Nagydíj óta.

„A szabály kimondja, hogy a sportbírók nem érhetnek hozzá az autóhoz. Azt már nem tudom, mit mond a szabály a ventilátor autóból való kidobásáról! De papíron rendben kellene lennie, elvégre ha a sisakfólia kidobása legális, akkor a ventilátoré miért ne lenne az?” – vont furcsa párhuzamot Albon.

„Nem voltam dühös abban a pillanatban, csak az járt a fejemben, hogyan tudnék újra elindulni. A csapattal beszéltük meg, hogy próbáljam meg kidobni, ügyelve arra, hogy a sportbíró ne érintsen meg sem engem, sem az autót. Végül pedig majdnem összejött, csak három másodperccel előttem lengették be a kockás zászlót.”

A Williamst az időmérő után vizsgálat alá vonták a sportfelügyelők a garázsból való veszélyes kiengedés miatt, de végül a helyzet rendkívülisége dacára csak az ilyenkor szokásos büntetést, 5000 eurót szabtak ki a csapatra, miután megállapították, hogy a körülményekhez képest lehető legbiztonságosabban jártak el, egyetlen másik autót sem akadályozva.

Gasly kizárásával Norris nyert egy pozíciót

A Williamsénél jóval nagyobb büntetéssel sújtották az időmérő után az Alpine-t, miután az időmérőt követően a felügyelők tudomására jutott, hogy Pierre Gasly autójával a csapat megszegte az egyik szigorúan ellenőrzött technikai szabályt: a francia pilóta utolsó Q2-es menete során autójában az üzemanyag átfolyási sebessége meghaladta a maximumként megszabott 100 kg/órát.

A szabályt a hibrid erőforrások 2014-es bevezetésekor hozták meg, és bár ritkán, de előfordul, hogy valaki áldozatául esik ennek: a tíz évvel ezelőtti szezonnyitón például emiatt zárták ki utólag Daniel Ricciardót a második helyről.

Gasly sem kerülhette el a kizárást, a 13. helyre kvalifikált pilóta így csak a bokszutcából rajtolhat majd el a futamon, ennek nyomán pedig minden mögötte végzett versenyző egy pozícióval előrelép a rajtrácson – köztük a 17. helyre kvalifikáló Lando Norris is.

A csapatsorrend csak az egyik dolog, ami nem tudja kimenteni Norrist a 17. rajthelyről