back to top
KezdőlapFormula 1Leclerc máris látja, hol könnyelműsködte el a győzelmi esélyét

Leclerc máris látja, hol könnyelműsködte el a győzelmi esélyét

-

Nem sokkal a verseny leintése után már be is azonosította Charles Leclerc azon hibáját, amely alaposan megnehezítette számára, hogy megnyerje az Azeri Nagydíjat – s végül a második helyen végzett Oscar Piastri mögött.

Leclerc azerbajdzsáni átka tovább folytatódott, hiszen sorozatban negyedik rajtelsőségét sem tudta győzelemre váltani a Kaszpi-tenger partján, noha most állt ehhez a legközelebb, hiszen közel 30 körön át gyakorolt komoly nyomást az élen álló Piastrira.

A Ferrari pilótája azonban az első bokszkiállásokig vezetett, csak két körrel saját cseréje után előzte meg őt az ausztrál a célegyenes végén, utólagosan pedig Leclerc már úgy érzi, azon a ponton keményebben kellett volna védekeznie Piastri ellen, hiszen mint kiderült, a továbbiakban ő már minden próbálkozása ellenére sem tudta visszavenni a pozíciót.

„A kemény gumik nem adtak olyan jó érzést, sokat csúszkáltam velük, és nem igazán volt hátsó tapadásom, eléggé szenvedtem – kezdte összegzését Leclerc, aki a kerékcsere után már érezte, hogy a futam hátralévő kétharmada küzdelmesebb lesz számára. – Hosszú etap állt előttem, de nem tudtam, mit tehetnék még, hogy javítsak a helyzeten.”

„Ez a legjobb, amit elérhettünk, ma ők voltak a gyorsabbak. Oscar szép munkát végzett az 1-es kanyarban. Láttam őt a belső íven, de nem akartam őrült módjára védekezni, mert még mindig hidegek voltak a gumijaim. Nem mondom, hogy elengedtem volna őt, de olyan nagyon azért nem nehezítettem meg a dolgát, bízva abban, hogy később a DRS segítségével visszaelőzhetem. Ám nagyon gyorsnak bizonyultak az egyenesben, és nem is igazán volt lehetőségem az előzésre. Szóval az egy rossz döntés volt a részemről.”

„De ez már csak így megy. Néha elkövetünk hibákat, aztán tanulunk belőlük.”

Leclerc hozzátette, hátrányát érezte annak is, hogy a pénteki második edzésen nem futott hosszú etapot, emiatt nem tökéletes beállításokkal vágott neki a versenynek. Ez a hiányosság viszont szintén a saját hibájából eredeztethető, ugyanis az első edzésen balesete miatt időt veszített, ami aztán a második gyakorlásának programját is érintette.

A Ferrari bár a verseny nagy részében a legjobb helyzetben lévő csapatnak tűnt, végül mégis keserű szájízzel távozik Bakuból, hiszen amellett, hogy Leclerc lecsúszott a győzelemről, a hajrában a harmadik helyet elcsípő Carlos Sainz nullázott, miután ütközött Sergio Pérezzel.

Nyolc pontot így is hozott a Scuderia a Red Bullon, így bőven lőtávolban, 31 pontra van a konstruktőri második helytől, erős szezonzárással pedig a McLaren 51 pontos előnye sem tűnik még ledolgozhatatlannak.

Szenzációs csatában Piastri kivédekezte Leclerc-t a bakui győzelemért