back to top
KezdőlapFormula 1Pérez nyerhetett is volna a Red Bull szerint, Verstappen egy rossz döntést...

Pérez nyerhetett is volna a Red Bull szerint, Verstappen egy rossz döntést kárhoztat

-

A Red Bull számára a vártnál jobban alakult az Azeri Nagydíj a végkifejlethez közeledve, ám Sergio Pérez balesete miatt végül mégis nagy veszteséget kellett elkönyvelniük. Max Verstappen eközben bár kilenc pozícióval Lando Norris elől rajtolt, mégis riválisa mögött ért célba.

Verstappen a hatodik helyről startolva nem tudott előrébb jutni a mezőnyben, törekvéseit ráadásul hátráltatta, hogy hosszú időn át a kemény gumikon rajtoló Lando Norris és Alexander Albon mögött haladt, akiket frissebb abroncsaival sem tudott megelőzni. Végül George Russell is visszavette tőle a rajtnál elveszített pozíciót, Verstappen pedig egy hellyel a mezőny második feléből felkapaszkodó Norris mögött ért célba, végül a baleset miatt kettőt előrelépve, az 5. helyen – ami hatékony veszteségminimalizálásnak is mondható, hiszen így csupán 3 ponttal, 59-re csökkent előnye a bajnokságban.

Bár a felügyelők végül csupán egy figyelmeztetés írtak fel Verstappen számlájára azt követően, hogy a levezető körben VSC-jelzés mellett autókat előzött meg, sok okot így sem talált az örömre a leintés után a címvédő, hiszen az autó vezethetőségét illetően nem sikerült fejlődniük.

„Hosszú időre beragadtam Lando és Alex mögé, és volt egy kis gondunk a balansszal is. Az autó össze-vissza ugrált, és ilyenkor elveszítette a kontaktot a talajjal. Végső soron az időmérő előtt elvégzett néhány változtatásunk ütött vissza. Ezek a módosítások általában jól sülnek el, de alapvetően mindig kockázattal járnak. Ami a bajnokságot illeti, csapatként fogunk tovább együttműködni, a harc még nem ért véget” – zárta motiváló hangvételben nyilatkozatát Verstappen.

Leclerc miatt ütközhetett össze Sainz és Pérez, de egyikük sem érti, hogy mi szükség volt rá

A hollanddal ráadásul az a szokatlan helyzet is megtörtént, hogy csapattársa, Pérez az egész hétvége során gyorsabbnak bizonyult nála. A mexikói közel volt ahhoz, hogy a tavaly áprilisi Azeri Nagydíjon aratott győzelme óta először Verstappennél jobb eredménnyel zárjon egy futamot, ám az utolsó előtti körben Carlos Sainzcal való ütközése végül ezt megakadályozta.

„Csalódást keltő vége lett ennek a versenynek, ami nagy balszerencse Checo számára – mondta a csapatvezető, Christian Horner. – Helyzetben volt ahhoz, hogy megnyerje a futamot, és sajnálatos, hogy nem tudtuk ezt elérni. A konstruktőri tabellát illetően nagy változást hozott az utolsó három kör, jelentős pontokat veszítettünk a bajnokságban, de rendezzük a sorainkat és visszatámadunk.”

A csapatok pontversenyében ugyanis ezen a hétvégén jött el az egy ideje már a levegőben lógó fordulat, a McLaren Oscar Piastri győzelme és Norris 4. helye révén 20 egységgel átvette a vezetést a Red Bulltól. Ha Pérez a harmadik helyen ért volna célba, ahol az utolsó előtti kört megkezdte, a lemaradás most csak öt pont lenne. Ha pedig Horner vízióját beteljesítve a mexikói nyer – amihez még a verseny korábbi szakaszában kellett volna támadást indítania Leclerc, majd Piastri ellen –, még mindig a Milton Keynes-iek kezében lenne a konstruktőri első hely.

Leclerc máris látja, hol könnyelműsködte el a győzelmi esélyét