back to top
KezdőlapFormula 1A Mercedes rosszul rakta össze Hamilton autóját, akinek még soha nem kellett...

A Mercedes rosszul rakta össze Hamilton autóját, akinek még soha nem kellett így vezetnie

-

Lewis Hamilton elárulta, mi vezetett a motorcseréjéhez az Azeri Nagydíjon, majd közölte, soha nem volt még ilyen rossz az autójának az egyensúlya.

Az erőforráselemek cseréje miatt a bokszutcából rajtoló Lewis Hamilton a 9. helyen fejezte be az Azeri Nagydíjat – amihez persze kellett Sergio Pérez és Carlos Sainz ütközése a hajrában –, ami pontosan az a teljesítmény, amire ő és a Mercedes előzetesen számított. „Amint szombat este meghoztuk a döntést [az erőforráselemek cseréjéről], egyből tudtam, hogy katasztrofális verseny lesz” – nyilatkozta a főnöke, Toto Wolff véleményével egyetértő hétszeres világbajnok a futam után a Sky Sportsnak.

A 39 esztendős veterán az írott sajtó képviselőinek azt is elárulta, hogy miután az időmérőn 4 tizedet kapott George Russelltől, amivel az idén már 13-adszor maradt alul a csapattársával szemben, az autójában felfedeztek valamit, amit a csapat rosszul rakott össze. „Pénteken nagyszerű volt az autónk, majd szombatra a legapróbb változtatásokat hajtottuk végre. Az egyik komponens nem lett helyesen összerakva, ami aztán szombaton rossz irányba vitt minket. Erre a nap végéig nem jöttünk rá, majd azt mondták, hogy így ez lesz a legjobb alkalom arra, hogy kicseréljük a motort. Mindenképp kellett volna egy extra motor, mivel egyet elvesztettem a szezon elején. Ezután tudtuk, hogy nehéz napunk lesz.”

Lewis Hamilton, Mercedes
Fotó: LAT Images

Amikor rákérdeztek, hogy pontosan mi lett rosszul összerakva, Hamilton nem akart részletekbe bocsátkozni, de azt elmondta, hogy a versenyen ezzel együtt borzasztóan nehezen vezethető volt a Mercedese. „Alighanem még soha nem volt ilyen rossz az egyensúly, vagy legalább az egyik legrosszabb volt. Annyira tapadt az autó eleje, a hátulja pedig nem, így pedig úgy kellett fordulnom, hogy… nem így akarsz vezetni. Be kellett rántanom az autót a kanyarokba, hogy megtörjem az első tapadást, és csúsztassam az első kerekeket minden kanyarban. Ez a legfurcsább mód, ahogyan valaha vezetnem kellett. Tudtam, hogy nem leszek képes előzni. A pálya közepén nehéz közel maradni legalább annyira, hogy a végén közel legyél. Nem tudom, miért volt ennyire rossz a tempónk, de megesik az ilyen.”

A Mercedest a rossz egyenesbeli tempója hátráltatta, miközben túlmelegítették a gumikat az elöl haladó autó mögött, ami miatt vissza kellett vegyenek a tempóból. Ráadásul a régi padlólemezt használták Bakuban, miként a héten Szingapúrban is azt fogják, és majd csak Austinra lesz kész egy új specifikáció.

Nem értik a gumikat

A Sainz és Pérez balesete miatt dobogós helyet bemákoló George Russell az 5. helyről rajtolva ugyanebben a pozícióban ért volna célba, amit összességében jó eredménynek tartott. Azzal azonban nem volt kibékülve, hogy mennyire máshogy viselkedtek a gumijai a futam elején és végén. „Nagyon furcsa verseny volt. Az első 20 körben [a közepes keveréken] 1,5 másodperccel voltam elmaradva a leggyorsabbak tempójától, az utolsó 20 körben [a kemény keveréken] viszont 1 másodperccel gyorsabbak voltunk, mint Piastri és Charles [Leclerc], és 3-4 tizeddel gyorsabbak, mint Carlos [Sainz] és Checo [Pérez]. Ezek a gumik… ugyanaz az autó, a pilóta és a pálya. Hogy miként lehet két ennyire eltérő véglet, azt nem tudom.”

George Russell, Mercedes
Russellnek legalább a dobogó összejött, noha nem saját erőből / Fotó: Jiri Krenek / Mercedes

„Az ötödik hely jó eredmény volt, noha valószínűleg hatodik lett volna, ha Lando [Norris] nem hátulról rajtol. Nem a türelemnek volt ebben szerepe. Charles 17 másodpercet adott nekem 15 kör alatt, miközben mindent megtettem, hogy menedzseljem a gumikat és ellenőrzés alatt tartsam őket, de egyszerűen túl lassú voltam, majd a kemény gumikon úgy éreztem, győztes autóm van. A verseny elején úgy éreztem, az én autóm a leglassabb. Kicsit dühítő minden pilóta számára, hogy hétről hétre ezzel kell megbirkóznunk, miközben mindannyiunk ugyanazt mondja a gumikról. 14 éve versenyzünk ezekkel az abroncsokkal, és senki sem érti őket” – szúrt oda az F1-ben a kizárólagos gumiszállító szerepét 2011 óta betöltő Pirellinek.

A drukkerek kiakadtak – a McLaren trükkös hátsó szárnya miatt nyert Bakuban? (videó)