back to top
KezdőlapFormula 1Így reagált Verstappen “démonizálásának” vádjára az F1-es kommentátor

Így reagált Verstappen “démonizálásának” vádjára az F1-es kommentátor

-

Adrian Newey azt mondta, a brit média, élén a világ egyik vezető F1-et közvetítő tévécsatornájával, a Sky-jal, hajlamos a brit versenyzők riválisai, például Max Verstappen ellen hergelni a közvéleményt. A csatorna vezető kommentátora, David Croft azt állítja, ő mindig igyekszik pártatlan maradni.

Croft több mint egy évtizede a Sky vezető kommentátora, és nem tagadta, hogy akaratlanul szenvedélyesebbé válhat, amikor egy brit versenyző sikerét közvetíti, de alapvetően semleges akar maradni.

„Próbálok a lehető legkevésbé elfogult lenni. Hogy az vagyok-e vagy sem, és részrehajlóan közvetítek, azt nagyon nehéz eldönteni. Mindenki a saját mércéje és megítélése alapján dönti el ezt egy adott kijelentésről. Előfordulhat, hogy valaki megpróbál semleges maradni, de másnál ez teljesen másképp csapódik le” – jelentette ki a Verstappen is kapcsán felmerült vádakról a Speedcafénak.

„Izgatottabbá válok-e, amikor egy brit versenyző nyer? Valószínűleg sokan így gondolják. Én nem tudom, mert átélem a pillanatot. Izgatottabbá válok-e, amikor izgalmas a futam? Igen. Izgatottabbá válok-e, amikor jön egy nagyszerű sztori? Igen. Izgatottá válok-e, amikor nyer valaki, akárki? Próbálok.”

Croft azt mondta, sokszor meg van kötve a keze. „Igyekszem mindig követni az aktuális történeteket, bármik is legyenek éppen azok. A Forma-1 sajátossága, hogy egyszerre több szálon futnak különböző cselekmények a versenyeken, és arról kell beszélni, ami épp a képernyőn szerepel. Erre nincs ráhatásunk a Sky-nál, mert a globális adást mutatjuk, ezért arra reagálunk, amit a rendező elénk tár.” 

Őt szerintünk tényleg kevésbé lehet részrehajlással vádolni a közvetítések idején, de a Sky stábja több tagból áll (számos sikeres korábbi F1-es versenyző szakért náluk), és egyes briteken néha azért érződik, hogy a honfitársukkal jobban szimpatizálnak, mint az ellenfeleikkel. Maga a csatorna nagy felháborodást keltett, amikor 2021-ben Verstappen silverstone-i balesetének képeivel kívánt kellemes karácsonyi ünnepeket, és az egyik futam utáni levezető műsorban az egyik riporter azzal húzta ki a gyufát a Red Bullnál, hogy azt mondta, Lewis Hamiltontól elrabolták a vb-címet (mármint nem a Red Bull, hanem a versenyirányítás a szezonzáró versenyen).

„Valami megváltozott” – Verstappen máshogy viselkedik, mint eddig?