back to top
KezdőlapFormula 1Hamilton rasszizmust szimatol az FIA-elnöknél, de közben a mondanivalójával egyetért

Hamilton rasszizmust szimatol az FIA-elnöknél, de közben a mondanivalójával egyetért

-

Lewis Hamilton önmaga számára is sértésként értelmezte Mohammed bin Szulajm megnyilatkozását, aki rapperekhez hasonlította az autóban káromkodó F1-es pilótákat – mindezzel együtt viszont a brit szerint helyes a csúnya beszéd visszaszorítására való törekvés.

Az FIA elnöke a Szingapúri Nagydíj hétvégéje előtt tematizálta a paddock közbeszédét, amikor kijelentette, arra kérte a közvetítések gyártásáért felelős FOM-ot, hogy szorítsa ki a csúnya beszédet a bejátszott rádióbeszélgetésekből – egyúttal a versenyzőket sztereotipikusan sokat káromkodó rapperekhez hasonlította.

Hamilton, aki több célzást is tett már rá a múltban, hogy nincs túl jó véleménnyel az elnök ténykedéséről, felettébb furcsának találja ezt a hasonlatot, ami szerinte burkoltan a feketéket bélyegezi meg csúnyán beszélőkként.

„Nem tetszik, ahogy kifejezte magát. Eléggé beskatulyázó, hogy a rappereket említi, mert ha belegondolunk, a rapperek többsége fekete, és elég rosszul veszi ki magát, hogy azt mondja, ’mi nem vagyunk olyanok, mint ők’. Szerintem rosszul válogatta meg a szavait, mert rasszista utalásokat tartalmaz” – idézi Hamiltont az Autosport.

Némileg meglepő módon a hétszeres világbajnok ezt követően az elnök álláspontjára helyezkedett, bin Szulajm javaslatának tartalmával ugyanis egyetért – szemben például Max Verstappennel, aki szerint öt- és hatéveseknek nézi az F1-es versenyzőket, aki meg akarja tiltani nekik a káromkodást.

Cenzúrázzák az F1-et, Verstappen szerint értelmetlen óvni a gyerekeket

„Amikor 22 éves voltam, én sem gondoltam erre túl sokat, gyakran érzelemből beszéltem, és bármit kimondtam, nem törődve azzal, hogy hányan, hány gyerek hallhatja. Ebből a szempontból tehát egyetértek – mondta Hamilton, aki egyébként tényleg a ritka káromkodók közé tartozik a közvetítésekben hallható rádióüzenetei alapján. – Néhány más versenyzőt hallva érződik, hogy ők ezt még nem értették meg, de valószínűleg idővel majd meg fogják. Ha büntetéseket osztanának érte, akkor biztos mindenki leállna vele. Nem tudom, szükség lenne-e ilyenre, de az igaz, hogy túl sok [a káromkodás].”

A brit végül még egy további árnyalatot is vitt az okfejtésébe, miszerint a beszédstílus korlátozása az egyéniségek elvesztésével is járhat.

„Szükség van viszont az érzelmekre, nem vagyunk robotok – fogalmazott. – Én azáltal tudom kontrollálni magam, hogy eszembe jut, 2000-nél is több ember dolgozik azért, hogy a jelenlegi pozíciómban lehessek. Amit mondok, az hatással van mindazokra, akik a családjukkal töltött idejüket áldozzák arra, hogy ebben a kivételes helyzetben lehessek. Szerintem fontos, hogy ezt megértsük, és máshol vezessük le az agressziót.”

A Mercedes összezavarja a nézőket, és a McLaren is meg meri tenni, amit a Red Bull nem