16.5 C
New York
vasárnap, szeptember 22, 2024
KezdőlapFormula 1Hamiltont meghurcolták érte, Sainz a jelek szerint 5 milliós büntetéssel megússza

Hamiltont meghurcolták érte, Sainz a jelek szerint 5 milliós büntetéssel megússza

-

A felügyelők nem voltak olyan szigorúak Carlos Sainzcal Szingapúrban, mint Lewis Hamiltonnal tavaly Katarban, vagy Lando Norrisszal az idén Miamiban.

Carlos Sainz összetörte a Ferrariját a Szingapúri Nagydíj időmérő edzésének harmadik szakaszában, aminek köszönhetően csak a 10. helyet szerezte meg. És ha mindez nem lenne elég nagy büntetés a tavaly ezen a pályán nyerő spanyolnak, az FIA még 12,500 eurós, átszámítva 4,9 millió forintos büntetést is kiszabott rá (25 ezer eurót kapott, de ennek a felét felfüggesztették), amiért az autójából kiszállva engedély nélkül sétált át keresztbe a pályán és a bokszutca bejáratán akkor, amikor még a piros zászló meglengetése után autók voltak a pályán.

Mint emlékezhetünk, Lewis Hamilton a tavalyi Katari Nagydíjon hasonlót tett, miután a rajt után összeütközött George Russell-lel és kiesett, ráadásul ő a bokszbejáratot nem, csak a pályát keresztezte. A hétszeres világbajnokot akkor 25 ezer euróra büntették, és ugyanekkora összegű felfüggesztett büntetést kapott, majd miután elsőre elismerte felelősségét és bocsánatot is kért, egy héttel később az FIA újranyitotta az ügyet, mivel Hamilton „példaképi státusza” miatt aggasztotta, hogy a történtek „milyen benyomást kelthetnek a fiatalokban.” A felháborító és helytelen tett nagy felháborodást váltott ki, Hamilton pedig végül nem kapott újabb büntetést.
Ami Sainz esetét illeti, a szingapúri felügyelők a pilóta és a pályabírók meghallgatása, valamint a videós bizonyítékok tanulmányozása után megállapították, hogy a Ferrari versenyzője nem kapott engedélyt a pálya keresztezésére, noha a versenyigazgató a pilótákkal közös korábbi megbeszélésein többször is hangsúlyozta, hogy enélkül mennyire veszélyes átmenni az aszfaltcsíkon. „A felügyelők elfogadják, hogy Sainz azt hitte, tiszta a pálya, mert a bokszbejárat után tartózkodott és piros zászló volt érvényben. Ugyanakkor ebben a pillanatban még 5 autó volt kint, és fennáll a lehetősége, hogy valamelyikük hibázik és nem megy ki a bokszba, vagy gyorsabban áll ki, mint azt Sainz gondolta. Továbbá más járművek is beléphettek a pályára, amelyekről a pilótának nem volt tudomása” – írták a felügyelők, majd kiemelték, hogy a korábbi, versenyek alatt elkövetett hasonló vétségeknél kevésbé komolynak ítélik meg ezt, ezért nem adnak akkora pénzbüntetést, mint amekkorát például Hamilton tavaly vagy Lando Norris az idei Miami Nagydíjon kapott.
A Ferrari pilótájának most már csak abban kell reménykednie, hogy az FIA őt utólag nem kezdi vegzálni, mint tette azt Hamiltonnal.
- Hirdetés -
[adrotate group="10"]