back to top
KezdőlapFormula 1A riválisok a nap miatt nem vették észre a McLaren trükkjét? -...

A riválisok a nap miatt nem vették észre a McLaren trükkjét? – talán minden más lehetett volna

-

Nikolasz Tombazisz, az FIA formaautós bizottságának elnöke is megszólalt a McLaren trükkös hátsó szárnya kapcsán, és egy kicsit odaszúrt a wokingiakat bíráló riválisoknak.

A Szingapúri Nagydíj hétvégéjének egyik sztorija, hogy a McLaren módosítani fog az Azeri Nagydíjon nagy feltűnést keltett alacsony leszorítóerős hátsó szárnyán, amely nagy sebességnél úgy deformálódik az egyenesben, hogy egyfajta „mini DRS” jön létre, ami csökkenti az autó légellenállását. Ezen a hétvégén amúgy sem ezt használták volna, de a Las Vegas-i Nagydíjon igen, viszont így ott sem fogják. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a McLaren szárnya nem szabálytalan, így nem ez áll az önként felajánlott módosítás mögött.

A drukkerek kiakadtak – a McLaren trükkös hátsó szárnya miatt nyert Bakuban? (videó)

Ezt hangsúlyozta Nikolasz Tombazisz, az FIA formaautós bizottságának elnöke is az olasz Sky-nak, egyúttal kicsit odaszúrt a szárny miatt panaszkodó riválisoknak. „Megbeszéltük a dolgot a bakui futam után. Általában azok a csapatok, amelyek más konfigurációk miatt panaszkodnak, pénteken egyeztetnek velünk. El kell mondani, hogy a McLaren az összes teszten átment, ami fontos, és mindennek megfelelt, ami le van írva a technikai direktívákban. Ennek alapján számunkra nem tűnt helyénvalónak visszamenőleg így cselekedni. Az összes csapat kivétel nélkül, még azok is, amelyek most a leghangosabbak, időnként profitáltak ebből a megközelítésből.”

Tombazisz a visszamenőleg cselekvés alatt azt értette, hogy nem akarták szabálymódosítással szabálytalanná tenni a McLaren szárnyát, ha egyszer a jelenlegi szabályoknak mindenben megfelelt, azt viszont üdvözölte, hogy a wokingiak önként felajánlották a módosítást. Eközben pedig megosztott egy érdekes információt is arról, hogy miért a bakui futam után kezdet el mindenki ennyire hangosan tiltakozni a szárny használata ellen.

„Véleményem szerint ez volt a helyes cselekedet és nem érdemelte meg, hogy ennyire felfújják. Ugyanakkor ez természetes, hiszen a bajnokság nagyon szoros. Bakuban pedig egy bizonyos irányból sütött a nap, ami kiemelte ezt a jelenséget. Monzában és Spában nem ez volt a helyzet, ott senkinek sem tűnt fel. Talán ha valaki megkeres minket, korábban cselekedtünk volna.”

Hamilton és Verstappen trükközni fog a rajtnál – véli Norris