back to top
KezdőlapFormula 1Nem áll le a kirajzás: újabb alapember hagyja el a Red Bullt,...

Nem áll le a kirajzás: újabb alapember hagyja el a Red Bullt, értékes tudást visz a legfőbb riválishoz

-

A McLaren bejelentette, hogy leigazolta a Red Bull stratégiai részlegének vezetőjét, Will Courtenay-t, aki Wokingban sportigazgatói szerepkört kap.

Courtenay neve ugyan nincs annyira a köztudatban, mint az elmúlt hónapokban a Red Bulltól való távozásukat szintén bejelentő, az Aston Martinhoz távozó Adrian Newey vagy az Audi csapatvezetőjévé avanzsáló Jonathan Wheatley, ugyanakkor ő is a kezdeti évektől tagja az istállónak – sőt, még a Jaguarhoz csatlakozott a Red Bull általi felvásárlás előtt –, s szintén a szervezet egyik kulcsemberének számít a versenystratégia első embereként.

Az élmezőnybe hosszú idő után visszatérő McLarennél idén vált szembetűnővé, hogy olykor akadozik a döntéshozatal a kulcsfontosságú pillanatokban: néhány rossz stratégiai húzás és a versenyzők közötti csapatsorrend bizonytalansága is pontokba került számukra a bajnokságokban. Persze aligha egyenes következménye ez az igazolás az idei történéseknek: mint a Red Bull az F1-nek eljuttatott közleményében elmondta, Courtenay még kitölti velük a 2026 közepéig érvényes szerződését, s csak ezt követően vált csapatot. A McLarennél pedig sportigazgatóként új szerepkört kap, amelyben Randeep Singh versenyigazgató lesz majd a felettese.

Fotó: Mark Thompson/ Getty Images / Red Bull Content Pool

„Örömmel fogadjuk Willt a McLarennél – kezdte a wokingiak közleményét a csapatfőnök, Andrea Stella. – A tapasztalata, szakértelme és a motorsport iránti szenvedélye ideális jelöltté teszi őt arra, hogy vezesse a csapatunk sportszakmai működését. A csapatunk az út kulcsfontosságú szakaszába lép, és teljes meggyőződéssel hisszük, hogy hasznos eleme lesz a vezetői stábnak a győzelmekért és bajnoki címekért folytatott harcunkban.”

Courtenay egy korábbi Red Bull-os kollégájával egyesülhet majd újra a McLarennél, Rob Marshall idén csatlakozott a csapathoz vezető tervezőként.

A kulcsemberek távozásaira a Red Bull nemrég átszervezéssel reagált:

Átszervezés a Red Bullnál, Verstappen versenymérnöke is új pozíciót kapott