back to top
KezdőlapFormula 1Tökéletes bevetődéssel bőszítette fel riválisait az ismét remeklő újonc

Tökéletes bevetődéssel bőszítette fel riválisait az ismét remeklő újonc

-

Ahogy egy héttel korábban Azerbajdzsánban, úgy a Szingapúri Nagydíj egyik csendes hőse is Franco Colapinto volt, még ha ezúttal nem is díjazták ponttal remek versenyzését. A versenyzést, ami egyes társaiból dicséretet, másokból méltatlankodást váltott ki.

A verseny rajtja baleset nélkül lezajlott, de a mezőny közepén nagyon közel volt a helyzet egy többautós csattanáshoz, legalábbis ezt állította az egyaránt Franco Colapinto manővere miatt panaszkodó Alexander Albon és Carlos Sainz.

A Williams által meglepetésre F1-es versenyzési lehetőséggel jutalmazott 21 éves argentin már második futamán, Bakuban egy nyolcadik hellyel hálálta meg a bizalmat, majd egy héttel később Szingapúrban is bizonyította, milyen gyorsan alkalmazkodott a világbajnokság kihívásaihoz. A 12. helyről rajtolva ő mutatta be a legambiciózusabb manővert a rajtnál: az üresen hagyott belső ívre dobta autóját az 1-es kanyarban, a lehető legkésőbb fékezett, de egy kis korrekció szüksége mellett is tökéletes íven siklott végig az 1-es kerékvetőjétől a 2-eséig. Ez viszont azzal is járt, hogy akik az 1-esbe az ő jobb oldalán érkeztek meg, a 2-es előtt szorult helyzetbe kerültek, csak gázelvétellel vagy pályaelhagyással tudták bevenni a kanyart.

Colapinto a manőverével hármat előzött, Sainz és Albon mellett Cunoda Jukit is maga mögött hagyta, így a kilencedik helyen találta magát. A manőver a pályán kívülre kényszerült, négy helyet is vesztő csapattársból azonnali értetlenkedést váltott ki: „Franco csak úgy bevetődött. Mi a fenét csinál?” – volt hallható a thaiföldi versenyző rádiójában.

Sainz a futam után magyarázta, miért döntött úgy, hogy a biztonságot észben tartva inkább besorol rámenős kollégája mögé. „Franco majdnem kiütött két-három autót maga előtt. Nem történt baleset, de amikor a csapattal a konstruktőri címért harcolunk, óvatosnak kell lennünk az olyan autókkal szemben, amelyeknek kevesebb a veszítenivalójuk.”

Végül a bokszkiállások során Sainz, illetve Sergio Pérez is átugrották Colapintót, aki a 11. helyen befutva ezúttal lemaradt a pontszerzésről, ám az argentin kivívta a Red Bull pilótájának elismerését, aki a pályán hosszas üldözés során sem tudta őt megelőzni.

„Nagyszerűen versenyzett, egyetlen rossz mozdulata sem volt – beszélt elismerősen fiatal riválisáról Pérez. – Nagyon nehéznek bizonyult tartani vele a lépést, ami megbonyolította a versenyem. Végül elégávással sikerült elé kerülni, de ez volt az egyetlen módja, hogy ezt megtegyük.”

Colapinto reagált a Péreztől érkező méltatásra, s elárulta, számára a mexikói volt az egyik idol, akit már gyerekkorában is az F1-ben nézhetett, most pedig ellene versenyezhet ugyanott.

„Checo egy nagyon rendes srác, gyerekkoromban azért keltem fel korán Argentínában, hogy neki drukkoljak az F1-ben, hiszen mexikóiként ő volt a legközelebb hozzánk. Amikor kicsi voltam, jó érzés volt támogatni őt, de még annál is jobb, hogy most ellene versenyezhetek.”

Colapinto egyelőre felülmúlja az elvárásokat a szezon közbeni beugrással, a jövő évre azonban biztosan nem lesz helye a Williamsnél, hiszen a csapat már leigazolta Sainzt Albon mellé. James Vowles csapatfőnök így azon dolgozik, hogy az egyetlen fennmaradt opcióval éljen pilótája mezőnyben tartására, vagyis megpróbálja őt beajánlani az Audinál, ahol még mindig nem kelt el az egyik ülés.