back to top
KezdőlapFormula 1Mit keres az F1-es ősz kellős közepén egy egyhónapos szünet?

Mit keres az F1-es ősz kellős közepén egy egyhónapos szünet?

-

Minden idők leghosszabb Forma-1-es versenynaptárába valahogy belefért az a luxus, hogy a szokásos nyári szünet után négy versennyel egy második olyan lyukat is beépítsenek a menetrendbe, ahol két futam négy hét eltéréssel követi egymást.

Annak, hogy a szeptember 22-i Szingapúri Nagydíj és az október 20-i USA Nagydíj között egy a nyári pihenővel egyenlő hosszúságú szünet zajlik, éppen egy pozitív lépés az oka, nevesül hogy az F1 idénre közelebb lépett a versenyhelyszínek földrajzi csoportosítása felé. A két futam között tavaly még két másikat is megrendeztek, ám a Japán Nagydíjat tavaszra mozgatták át, a Katari Nagydíj pedig a szezon utolsó előtti helyére került, miközben az így kialakult lyukat nem volt mivel betömni. Hogy eközben Szingapúr és Austin csak egy héttel kerültek közelebb egymáshoz az előző évhez képest, annak pedig köze lehet a pályákkal megkötött szerződésekben a verseny időpontjára vonatkozó kitételre, amit Stefano Domenicali korábban meg is nevezett a naptár áramvonalasításának egyik fő nehezítő tényezőjeként.

Persze ahhoz, hogy két négyhetes szünettel rendezzenek meg egy rekordhosszúságú, 24 futamból álló szezont, máshol kellett kompromisszumokat kötni, így az idei bajnokság már március 2-án elkezdődött Bahreinben, s egészen december 8-ig le sem zárul. A szünetről visszatérve pedig két hármas csoportban bonyolítják le a hátralévő hat versenyt, vagyis igazi erőltetett menet kezdődik, amiből idénre sem sikerült kiirtani a Las Vegasból a Közel-Keletre való szélsebes átköltözés szükségét.

Tökéletes bevetődéssel bőszítette fel riválisait az ismét remeklő újonc

Max Verstappen, aki már önmagában az egyre bővülő naptároknak sem a barátja, egyetlen gondolatmenetbe igyekezett beleszőni a hosszú naptár, a szükségtelenül hosszú őszi szünet és az ezt követő kapkodás kritikáját.

„Mindig is azt tartottam, hogy túl sok versenyünk van a naptárban. Különösen a több időzónán keresztüli utazásokkal végezhetnénk jobb munkát, amikor három futam van egymást követő hétvégén. Például amikor Vegasból Katarba megyünk, konkrétan a világ másik felére utazunk. Ha már ilyen sok versenyünk van, legalább ügyelhetnénk arra, hogy közelebb legyenek egymáshoz” – idézi Verstappent a Racefans.

A hollandnak azért olyan gondja nincs, hogy ne tudná tartalmasan eltölteni a szokatlanul hosszú őszi szünetet, amelyben 27. születésnapját is nyugodtan megünnepelheti – a tervei szerint otthonában, Monacóban, különösebb felhajtás nélkül. „Az életkort illetően lassan megérkezek az F1-es középmezőnybe” – mondta, és egész precízen, hiszen a jelenlegi mezőny tagjai közül bár tizenegyen még idősebbek nála, de nyolcan már fiatalabbak.

„Az első héten még lesz pár dolgom, de utána inkább csak szórakozok. Ez alapvetően azt jelenti, hogy nem fogok az F1-gyel foglalkozni. Persze a háttérben mindig folyik valami munka a mérnökeimmel, de nem személyes találkozók formájában. Viszont tesztelni fogok egy GT3-as autót a jövő évre való felkészítésének jegyében” – adott körképet a terveiről a Viaplaynek.

Verstappen Szingapúr óta természetesen már megjelent a Twitchen is, ahol a Team Redline csapatával szimulátoros ténykedésüket közvetítik, s nem mulasztották el az elmúlt F1-es hétvége legnagyobb balhéján való élcelődést sem, hiszen amikor megkérdezték tőle, a streamben vajon szabad-e káromkodni, a háromszoros bajnok gyorsan replikázott: „Nem, közmunkát kapsz!”