back to top
KezdőlapFormula 1Kiderült, hogy a kirúgott Ricciardo mivel biztatta az utódját

Kiderült, hogy a kirúgott Ricciardo mivel biztatta az utódját

-

Csütörtökön megerősítette a Red Bull, hogy a kisebbik csapatánál Liam Lawson váltja Daniel Ricciardót. A fiatal új-zélandinak nem jó érzés, hogy így debütálhat a Forma-1 állandó tagjaként.

Lawson számára tavaly közvetve pont Ricciardo nyitotta meg az utat az F1 mezőnyébe, mert egy balesetben eltörte a csuklóját, és a Red Bull által támogatott tehetség remekül élt a lehetőséggel. Idén nem jutott neki ülés, de sejthető volt, hogy 2025-re keríteni kell neki, különben máshova igazol, és kérőkből bizony feltehetően nem lett volna hiány.

Az F1 őszi szünetében a Red Bull meghozta a döntést a Ricciardo-Lawson cseréről, a fiatal új-zélandi így hat futamon lehetőséget kap már idén. „Nagyjából két hét óta tudok erről, de amíg nem jelentették be a világnak, nem éreztem teljesen biztosnak, és nem beszélhettem róla senkinek sem” – nyilatkozta az új-zélandi Newstalk ZB-nek.

Úgy fogalmazott, „nagyon tiszteli” a menesztett nyolcszoros futamgyőztest, ahogy a helyzetet kezelte, és elismerte, hogy neki sem volt kellemes, hogy így kapott bizonyítási lehetőséget.

„Szeretlek, testvér” – így búcsúztak a pilótatársak és a csapatok Ricciardótól

„Nem volt jó érzés. Szingapúrt nem élveztem, mert mindannyian tudtuk, mi következik utána, és Daniel mindig nagyon jól bánt velem – mondta Lawson. – Amikor tavaly versenyezhettem a helyén, vagy az idei szezonban, egyszer sem éreztem, hogy versengenék vele. Ő sem éreztette velem ezt.”

„De lehetőséget kapok az F1-ben, hálás vagyok érte, és két kézzel kell megragadnom a lehetőséget. Ő is ezt mondta nekem, hogy hozzam ki a legtöbbet a lehetőségből.”

Lawson 2022-ben harmadik lett a Forma-2 bajnokságában, egy évvel később pedig második a még erősebb technikai szintet jelentő japán Super Formulában. Idén többször tesztelt vele a Red Bull, és ezek során győzte meg a csapatot, hogy készen áll a komolyabb feladatokra.

Ricciardo megszegte a Red Bull-vezérrel kötött megállapodását