16.5 C
New York
szombat, szeptember 28, 2024
KezdőlapFormula 1A Mercedes önként mondott le arról az emberről, aki visszavihette volna őket...

A Mercedes önként mondott le arról az emberről, aki visszavihette volna őket a csúcsra

-

Az idő majd eldönti, hogy nélküle is menni fog-e, mindenesetre meglepő lehet, hogy a Mercedesnél nem is akarták megszerezni a Red Bulltól távozó, végül az Aston Martint választó Adrian Newey-t.

Adrian Newey és az Aston Martin nemrég jelentették be, hogy a Red Bullt jövő márciusban elhagyó, a bikások F1-es projektjén már az idei Japán Nagydíj óta nem dolgozó sztártervező 2025-ben csatlakozik a silverstone-i istállóhoz. Miközben a 65 esztendős szakember érkezése önmagában természetesen nem hozza meg automatikusan a sikert – vannak, akik szerint igen –, és szükség van egy kompetens technikai gárdára, Newey pályafutása a bizonyíték rá, hogy amennyiben ez rendelkezésre áll, jó eséllyel jönnek majd a világbajnoki győzelmek.

Ezért kritizálta finoman a Newey megszerzéséről lemondó Ferrarit annak korábbi pilótája, az 1992-es világbajnok Nigel Mansell, mondván a maranellóiaknak mindent meg kellett volna tenni Newey megszerzéséért, és nem azt mondani, amit Frédéric Vasseur csapatfőnök nyilatkozott, aki szűkszavúan közölte, hogy más elképzeléseik voltak a tervezőzseni szerepköréről. Lawrence Stroll, az Aston Martint tulajdonló konzorcium vezetője eközben részesedést adott Newey-nak, és lehetővé tette, hogy az utóbbi években a Red Bullnál látott szerepéhez hasonlóan a sztártervező szabad kezet kapva ott és ahhoz tegye hozzá a magáét, amihez és amikor jónak látja, miközben a kezdeti időszakban saját elmondása szerint napi szinten jelen lesz a gyárban, hogy felvegye a fonalat.

A Red Bullt felbőszítette az Aston korai gálázása, szankciót vetett ki Newey-ra

Hogy a Ferrari megadta-e volna ezt neki, arra valószínűleg nem a válasz, hiszen erre utalhatott Vasseur (ami persze még nem jelenti azt, hogy ha igen, Newey őket választja), és most Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is elmondta, nem akartak változtatni a csapat felépítésén Newey miatt.

„Elgondolkoztam rajta, James [Allison technikai igazgató] és én pedig megvitattuk ennek a lehetőségét – idézi az osztrák üzletember válaszát a RacingNews365 a kérdésre, hogy megpróbálták-e elcsábítani Newey-t. – Alaposan átbeszéltük, majd arra a következtetésre jutottunk, hogy a jelenlegi struktúránkban hiszünk, és ezzel akarjuk folytatni. Mindeközben mindketten nagyon tiszteljük Newey-t, de passzoltuk ezt a lehetőséget, mert mindketten hiszünk a csapatunkban.”

Nem véletlen tehát, hogy Newey Mercedeshez szerződése soha nem merült fel a sajtóban igazán reális opcióként, hiszen ezek szerint nem is jutottak el a felek az egyeztetésekig, mivel Wolff és Allison úgy döntött, hogy nem környékezik meg a szakembert. Persze akárcsak a Ferrari esetében, itt sem jelentett volna a megkeresés garanciát a sikerre, ugyanakkor érdekes látni, hogy a jelenlegi topcsapatok közül kettő egyáltalán nem volt kész mindent bevetni azért, hogy a Forma–1 történetének legsikeresebb tervezője hozzájuk menjen. Sőt!

A Red Bull már Newey alatt rossz irányba indult el, és hallgatnia kellett volna Pérezre

- Hirdetés -
[adrotate group="10"]