back to top
KezdőlapTouring CarBajnokként kell felhagynia a versenyzéssel a Swift Cup-győztes Csermely Móricnak

Bajnokként kell felhagynia a versenyzéssel a Swift Cup-győztes Csermely Móricnak

-

Csermely Móric 17 évesen megnyerte a Swift Cup Europe International bajnoki címét a GFS Europe Racing Teammel, ám úgy néz ki, ennek ellenére véget ér autóversenyzői karrierje. A sportágba korábban raliversenyző édesapja révén bekerülő versenyzővel az idei szezonról beszélgettünk.

Csermely Móric az idén harmadik szezonját teljesítette a Swift Cup Europe versenysorozatban, és eddigi legjobb eredményét elérve bajnok lett a nemzetközi értékelésben. A M1RA-nál kezdő, második idénye óta a GFS Europe Racing Team színeiben induló pilóta emellett a magyar értékelésben címet védett.

„Az első évet tanulóévnek fogtam fel, a második szezonban viszont már magyar és junior bajnok lettem, míg a nemzetközi mezőnyben az összetett 7. helyén végeztem. Aztán jött az idei év, amelyben már összejött az Európa-bajnoki cím, miközben megvédtem a magyar bajnoki címemet. Egyértelműen ez volt a célkitűzés, illetve az, hogy az összes futamot megnyerjem. Utóbbi végül technikai problémák miatt, illetve az én hibámból adódóan nem jött össze, de a fő célkitűzéseket teljesítettük” – nyilatkozta lapunknak az újdonsült bajnok.

Csermely Móric, Swift Cup Europe
Az élen a Balaton Parkban / Fotó: MGR Images

Az idei szezon 6 helyszínen zajlott, ebből az első kettő volt Magyarországon. „Annyiban segített, hogy itthon kezdődött a szezon, hogy ezek a pályák közelebb voltak, szóval kényelmi szempontból jól jött, hogy a Hungaroringre és a Balaton Parkra sem kellett órákat utazni, illetve természetesen ezeken a helyszíneken többet tudok gyakorolni. Mindkét pályát nagyon kedvelem és mindkettőn élvezetes futamokat teljesítettem. Ezek voltak a szezon fénypontjai.”

Móric a leginkább azonban a csehországi Mostban rendezett negyedik versenyhétvégére emlékszik vissza szívesen. „Érzésre a csehországi forduló sikerült a legjobban. Ott megvolt a tempóm, és csak az időmérő, illetve az első verseny nem alakult tökéletesen. Előbbin második lettem, utóbbin vezettem, de hibáztam és megelőztek, utána pedig nem tudtam visszaszerezni az első helyet. Aztán a fordított rajtrácsos futamon az első kanyarban kilöktek, de visszaküzdöttem magam a második helyre, majd a harmadik futamot esőben a hetedik helyről indulva megnyertem. Szóval ez volt a legjobb hétvégém.”

Ellenben az augusztus végén, a Slovakiaringen rendezett 5. forduló rémálomszerűen alakult a 17 esztendős versenyzőnek. „Az egész hétvége nagyon felejthetőre sikerült. Alapból szenvedtem a motorral, nagy volt a lemaradásom, majd az első versenyen túlmelegedett a motor – a mai napig nem derült ki, hogy miért, de többet nem is lehetett használni. Az első futam után úgy tűnt, hogy nem fogom tudni folytatni a hétvégét, de béreltünk egy autót, aminek viszont a légszűrője nagyon rossz állapotban volt. Az utolsó helyről előreküzdöttem magam, de az egyenesben nem volt esélyem, viszont sokan kiestek előlem, ezért így is visszajöttem a 9. helyre.”

„A harmadik futamra már több potenciál volt az autóban, ekkor viszont történt egy óriási baleset. Kiforgatták az egyik riválisomat a második kanyar előtt, aki pont előttem pördült meg. Muszáj volt elkerülnöm az ütközést, de ez csak úgy volt lehetséges, hogy a falnak mentem, majd ezután ketten közel 150 km/órás tempóval belém csapódtak. Nem volt kellemes élmény, az autóban óriási kár keletkezett, de szerencsére mindannyian megúsztuk, egyedül a kiforgatott srácnak tört el a kulcscsontja, de azóta ő is felépült.”

Csermely Móric, Swift Cup Europe
Fotó: MGR Images

A bajnoki álmait azonban nem foszlatták szerte a történtek, sőt! A csehországi Brnóban rendezett utolsó versenyhétvégén már egy futammal a szezon vége előtt bajnok lett. „Szerettem volna már a Slovakiaringen bebiztosítani a bajnoki címemet, de ez végül Brnóra maradt. Szerencsére a szlovákiai balesetben nem sérült a motorom, így ezen a versenyen tudtuk használni, viszont tesztelni semmit nem tudtam, a hivatalos szabadedzésen megtett 5 kör során kellett megismernem a pályát. Az időmérőn ezzel együtt sikerült a 3. időt elérnem, majd az első futamon tartottam a lépést a pole pozícióból induló versenyzővel, és ezzel a második hellyel bajnok lettem.”

Az idény zárásába ezután csúszott egy kis hiba, de ez annak is betudható, hogy Móric ekkor már sejtette, pályafutása utolsó versenyére készül. „Bajnokként is azzal a hozzáállással versenyeztem, hogy nyerni akarok, de sajnos a következő futamon a 2. helyen álltam, amikor bejött a biztonsági autó, amikor pedig kiment, már csak egy köröm volt arra, hogy megnyerjem a versenyt. Úgy voltam vele, hogy megpróbálok előzni, de sajnos kiforgattam a versenytársamat. Az én hibám volt, ott nem lett volna szabad próbálkoznom, de mivel bizonytalan volt, hogy folytathatom jövőre a versenyzést, szerettem volna megnyerni azt a futamot, ami akár pályafutásom utolsó versenye is lehet.”

Jelen állás szerint pedig az is volt, és Móric egy saját elmondása szerint „izgalmas és tanulságos szezon” után kénytelen szögre akasztani a bukósisakot. „Sajnos nincs meg a lehetőség a folytatásra, mivel Magyarországról nagyon nehéz továbblépni, nehéz szponzorokat találni. Nem nagyon látom, hogy jövőre miként tudnám folytatni a versenyzést, és talán racionálisabb döntés is az iskolára és a tanulmányaimra koncentrálni. Amíg tartott, addig szép volt, jó volt, de úgy néz ki, hogy négy év után ezzel vége a karrieremnek.”

Csermely Móric, Swift Cup Europe
Fotó: MGR Images